Acțiune a Proiectului „Tradiții și monumente istorice din localitatea mea”, desfășurată în Parohia Ișalnița

Evenimente Proiecte

În cadrul proiectului educațional „Tradiții și monumente istorice din localitatea mea”, realizat între Școala Gimnazială „Eliza Opran” și Școala Gimnazială „Ioan Grecescu”, în parteneriat cu Consiliul Local al Comunei Ișalnița și Parohia „Adormirea Maicii Domnului” – Ișalnița, în ziua de 6 noiembrie 2019, tinerii învățăcei au avut ocazia să cunoască istoria localității Ișalnița și a înaintașilor care au făcut cinste acestei zone. Trebuie să amintim persoanele care s-au implicat în realizarea acestei întâlniri: domnul director Prof. Milcu Petre, doamna Mariana Oproiu, profesoară de Religie, doamna Luiza Dumitra-Cioablă și părintele Badea Alexandru Nicolae, preot paroh al Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” – Ișalnița.  

Cadrele didactice le-au prezentat copiilor Monumentul Eroilor, ridicat în cinstea locuitorilor din Ișalnița care au murit în Războiul de Independență, dar și în Războaiele Mondiale. Un alt obiectiv cultural-religios l-a reprezentat biserica parohială, închinată Maicii Domnului, și care este trecută în lista monumentelor istorice ale județului Dolj. Aici, elevii au fost întâmpinați de către Pr. Badea, s-au închinat la sfintele icoane și au fost miruiți. Lăcașul de cult a fost construit între anii 1705-1706 și refăcut în anul 1875.

În a doua parte a întâlnirii, s-a prezentat istoria localității Ișalnița, care este atestată documentar începând cu anul 1577, într-un document din timpul domnitorului Țării Românești, Alexandru al II-lea Mircea, cu numele de Salnița. Sub numele actual de Ișalnița există o atestare documentară din perioada anilor 1589-1590, în timpul domniei lui Mihnea al II-lea Turcitul. În privința Școlii din Ișalnița, se cunoaște faptul că a fost înființată în anul 1830 și donată ulterior statului de către Eliza Opran, fiica boierului Pera (Petre) Opran. În semn de recunoștință, Școala Gimnazială de la Ișalnița poartă numele Elizei Opran. Evenimentul s-a încheiat cu un program popular-artistic susținut de tinerii elevi.   

 

(Doru Marcu)