În ziua de 9 noiembire 2019, data de prăznuire a Sfântului Ierarh Nectarie din Eghina, Grecia, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în Parohia Braniște, din Protoieria Craiova Sud, județul Dolj. Momentul a fost unul de mare bucurie, întrucât hramul și ocrotitorul parohiei este chiar Sfântul Nectarie, motiv pentru care mulțime de credincioși a luat parte la sfânta slujbă.
În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, Părintele Mitropolit Irineu a vorbit despre starea de sfințenie la care trebuie să ajungă fiecare creștin și despre relația pe care credincioșii trebuie să o aibă cu sfinții. „Sfântul este prezent înaintea lui Dumnezeu, este întotdeauna în apropierea Mântuitorului Hristos, întrucât sfinții încă de pe Pământ s-au făcut locașuri ale Duhului Sfânt. Ei au devenit purtători de Dumnezeu”. În mod particular, Sfântul Nectarie se remarcă prin moaștele sale făcătoare de minuni și vindecătoare de boli incurabile, datorită harului Duhului Sfânt. Prin despătimire și smerenie, omul ajunge sfânt, adică poartă numele lui Dumnezeu, căci Sfânt este Dumnezeu și mai mult decât aceasta, se unește cu Dumnezeu și devine una cu Creatorul Său. Sfințirea vieții se face însă prin biruirea ispitelor și îndurarea suferinței, căci „ea este aceea care ne face să fim smeriți, rugători la Dumnezeu și să fim recunoscători pentru darul pe care ni-l oferă cu multă generozitate”.
Mai apoi, Părintele Mitropolit a accentuat legătura ce trebuie să existe între oameni și sfinți. O astfel de relație trebuie să aibă drept fundament iubirea și credința, dar mai ales stăruința în rgăciune. Sfinții sunt prietenii oamenilor căci înțeleg neputința firii noastre, însă datorită virtuților cultivate în viață, le-a fost dăruită șederea în apropierea tronului ceresc și pot mijloci pentru credincioși în fața Tatălui ceresc. Legătura dintre sfinți și oamaneni poate să fie înțeleasă și ca una filială, căci aceștia întotdeauna poartă grijă de cei care le cer ajutorul în rugăciune. Așadar, sfântul este un model de iubire și în mod deosebit „Sfântul Nectarie este un model pentru toți oamenii din lumea aceasta, pentru episcopi, preoți, credincioși, credincioase și călugări”.
În încheierea predicii, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a îndemnat pe creștinii prezenți să cheme prin rugăciune ajutorul Sfântului Nectarie indiferent de natura bolii sau a tristeții ce le-a cuprins sufletele și să aibă încredințarea că Dumnezeu va răspunde dorinței lor prin mijlocirea acestui mare sfânt.
(Doru Marcu)