Aducerea moaștelor Sf. Iosif de la Partoș: Liturghie arhierească în Parohia Postelnicu Fir din Craiova

Evenimente

Marți, 12 noiembrie 2019, în ziua de prăznuire a Sf. Ier. Ioan cel Milostiv, Patriarhul Alexandriei, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, și Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, au slujit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, în Parohia „Sf. Trei Ierarhi” – Postelnicu Fir din Craiova. Momentul acesta de rugăciune și de bucurie a fost deschis în seara zilei de 11 noiembrie, cu aducerea la Craiova spre închinare a moaștele Sf. Iosif cel Nou de la Partoș. Această procesiune cu sfintele moaște s-a realizat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, la invitația și cu osârdia preacucernicului Părinte Grigore Vulcănescu, consilier cultural și protoiereu pentru Protopopiatul Craiova Sud. De asemenea, în curtea bisericii parohiale, a fost așezată spre închinare și racla cu mâna dreaptă a Sf. Ier. Ioan cel Milostiv (550-620).

În jurul orei 9, ÎPS Dr. Irineu și PS Pasisie Lugojanul s-au închinat la sfintele moaște, iar apoi au săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi. De asemenea, a participat la acest eveniment bisericesc domnul Colonel Constantin Florea, Inspector Șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Oltenia” al județului Dolj, alături de toți colegii din Craiova. Prezența se datorează faptului că Sf. Iosif de la Partoș este ocrotitorul spiritual al celor care lucrează în slujba oamenilor și care îi ajută în situațiile de urgență.

După slujbă, Pr. Consilier Grigore Vulcănescu a ținut un cuvânt de mulțumire pentru această deosebită zi de hram, la prăznuirea ocrotitorului parohiei, a Sf. Ier. Ioan cel Milostiv: „În ultimii ani, a devenit tradiție ca Sf. Ioan cel Milostiv să devină gazdă a altor sfinți ai Bisericii noastre. Să ne aducem aminte că în urmă cu șase ani a avut loc întâlnirea mânii Sf. Ioan cel Milostiv cu mâna Sf. Nicolae, păstrată în biserica Sf. Gheorghe Nou din București. Apoi, în anii următori am găzduit moaștele Sf. Grigorie Decapolitul și ale Sf. Antonie de la Iezerul Vâlcii și a altor sfinți. Astăzi, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, avem prilejul acesta minunat în care preoții, credincioșii și domnii pompieri au fost prezenți la această bucurie a parohiei noastre, pentru a ne închina la moaștele Sf. Iosif de la Partoș, ocrotitorul Timișoarei”.

În continuare, PS Paisie Lugojanul a prezentat câteva date biografice despre Sfântul Iosif de la Partoș, născut în anul 1568. A intrat în viața monahală din Sf. Munte Athos, unde a petrecut cea mai mare parte a vieții. Între 1650 și 1653, Sf. Iosif cel Nou sau de la Partoș a fost mitropolitul Banatului. A fost canonizat în 1956, stabilindu-se ca dată de cinstire ziua de 15 septembrie. De asemenea, Preasfinția Sa a prezentat și o mărturie a unei credincioase care a fost ajutată de Sf. Iosif și care a fost vindecată de cancer.

Cuvântul de final i-a aparținut Părintelui Mitropolit Irineu, care a vorbit despre calitatea de om milostiv a sfântului prăznuit în această zi: „Sf. Ioan a împlinit porunca Domnului de a fi milostiv. Milostenia este o virtute pe care noi dorim să o împlinim. Milostenia nu înseamnă doar a da de pomană. Milostivirea înseamnă să fii îngăduitor, să fii iertător, să fii alături de cel în suferință, să te înduioșeze viața grea a celorlalți, de lângă tine. Toate aceste calități le avea Sf. Ioan. Grija lui față de credincioșii săi era atât de mare încât nu putea să dea somn ochilor săi până când nu se știa împăcat cu toți din biserica sa”.

La final, Înaltpreasfinția Sa a mulțumit tututor care s-au ostenit pentru organizarea acestei zile de sărbătoare, Preasfiniției Sale Paisie pentru efortul de a veni în Oltenia, părintelui Consilier Vulcănescu pentru inițiativă, domnului Colonel Florea pentru prezență, precum și tuturor credincioșilor care au participat la sfintele slujbe și care s-au închinat cu evalvie la sfintele moaște.   

 

 

(Doru Marcu)