Sfințire de biserică și liturghie arhierească în Parohia Gornăcel, Filia Pleșa, județul Gorj

Evenimente Sfintiri

În Duminica a XXX-a după Rusalii, la data de 24 noiembrie 2019, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit slujba de sfințire a bisericii cu hramul „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil”, precum și Sfânta Liturghie, în Parohia Gornăcel, filia Pleșa, din Protoieria Târgu-Jiu Nord, județul Gorj.

Conform pisaniei, această sfântă biserică s-a zidit între anii 2011-2016, iar în perioada 2016-2019 s-au finalizat lucrările de înfrumusețare ale lăcașului de cult. Pentru activitatea administrativă și pastoral-misionară, preoții Constantin Luben și Pupăză Viorel au fost ridicați la rangul de sachelari. De asemenea, s-au dat gramate de mulțumire pentru persoanele și instituțiile locale care au contribuit la realizarea acestei importante lucrări. Amintim aici Consiliul Local al orașului Bumbești Jiu, reprezentat de către domnul primar Constantin Bobaru. Hrisovul de sfințire a fost citit de către preacucernicul protoiereu Mărăcine Marian Valentin.

În prima parte a predicii, Părintele Mitropolit Irineu a subliniat bucuria participării la ridicarea unui altar închinat lui Dumnezeu. Dacă analizăm istoria vechi-testamentară, observăm mereu această sensibilitate a omului de a ridica sfinte altare pentru a aduce jertfe sângeroase și nesângeroase. În acest sens, Templul din Ierusalim reprezintă un exemplu clar. „În decursul timpului, o asemenea ocazie de a participa la sfințirea unei biserici, este destul de rară, mai ales că zidirea unei biserici se face cu atâta greutate și cu atâta efort din partea credincioșilor și nu numai. Important în această activitate este că noi, oamenii, am primit de la Dumnezeu puterea ca să zidim casă Tatălui celui ceresc”. În continuare, Înaltpreasfinția Sa a acentuat importanța teologică a Bisericii pentru creștini: „Biserica nu se compară cu nimic altceva din viața noastră de zi cu zi. Dacă acolo la casa noastră stăm atât cât avem trebuință, totuși va trebui într-o zi să fim aduși la biserică pentru a pleca pe ultimul drum către Împărăția cerurilor și să ne așezăm în jurul sfintei biserici așteptând învierea morților și viața ce va să vină. Iată că Biserica reprezintă pentru noi atât axul care ne leagă de ceruri, cât și de cei din jurul nostru, din viața noastră”.

În a doua parte a cuvântului de învățătură, ÎPS Dr. Irineu a vorbit despre actualitatea dialogului dintre Mântuitorului Hristos și dregătorul cel bogat, dialog prezentat de către Sfântul Evanghelist Luca în capitolul 18, versetele 18-27.  Întrebarea esențială, pe care trebuie să ne-o punem fiecare dintre noi, este aceasta: „Ce trebuie să facem ca să moștenim Împărăția cerurilor?”. De remarcat că tânărul a venit la Hristos cu un gând serios, cu o întrebare reală. Iar răspunsul a fost unul pe măsură. Înainte de a-i da măsura finală a desăvârșirii, Hristos dovedește că nu a venit să strice Legea Vechiului Testament, ci să o împlinească. „Mântuitorul Hristos, care este Dumnezeu adevărat și știe viața noastră, i-a dat răspunsul cel mai potrivit: Vinde tot ceea ce ai și vino și urmează Mie. Cu alte cuvinte, Hristos îl îndeamnă să facă ceva cu totul deosebit, să se detașeze de lucrurile materiale, să se dezlipească de lucrurile pământești și să-L urmeze pe El”.

Îndemnul de final a fost acela ca fiecare dintre noi să urmăm poruncile Mântuitorului Iisus Hristos, pline de iubire, și să fim milostivi cu toți cei din jurul nostru, pentru a dobândi Împărăția lui Dumnezeu. De asemenea, având în vedere că ne aflăm în timpul postului, Înaltpreasfinția Sa ne-a cerut să nu uităm să ne spovedim și să ne împărtășim cu Sfintele Taine.

 

(Doru Marcu)