Activități cultural-educative din Arhiepiscopia Craiovei

Evenimente

Cu prilejul prăznuirii Sf. Apostol Andrei, Ocrotitorul României, dar și a zilei naționale de 1 decembrie, preoții și profesorii de Religie din Arhiepiscopia Craiovei au derulat cu ajutorul elevilor și cu sprijinul instituțiilor școlare, diferite acțiuni care să marcheze aceste momente de sărbătoare. În acest sens, au avut loc manifestări culturale, împletite cu programe artistice și cu diferite expoziții de icoane, realizate de către elevii noștri. Se cuvine să amintim în acest sens persoanele care au pus suflet și s-au implicat pentru ca aceste zile de 30 noiembrie și de 1 decembrie să prezinte frumosul trecutului istoric, dar și moștenirea creștinească pe care suntem datori să o păstrăm și să o transmitem mai departe:

În cadrul școlilor noastre teologice, Seminarul Teologic „Sf. Grigorie Teologul” din Craiova și Liceul Teologic „Sf. Nicodim” din Târgu-Jiu, s-au realizat programe muzicale, unde corurile au cântat cântece patriotice și naționale. La Craiova, părintele Arhid. Prof. Pătularu Ionuț a ținut un scurt cuvânt despre ce înseamnă 1 decembrie pentru poporul român.

La inițiativa părintelui Prof. Lunganu Marius, cu sprijinul cadrelor didactice și a conducerii Liceului Tehnologic CFR-Craiova, în ziua de 29 noiembrie, a avut loc o serbare cu următorul program:

-alocuțiuni susținute de către Dr. Gabriel Croitoru, cercetător științific, de la Institutul C.S. Nicolaescu Plopșor, din Craiova;

-recital de cântece patriotice, susținut de către elevii liceului

-„Șezătoare oltenească”, cu participarea elevilor liceului, pregătiți de Prof. Groapă Emilia și Pr. Prof. Lunganu Marius

-program artistic, prezentat de către elevii Școlii „Cornelius Radu”, din Rădinești, județul Gorj, pregătiți de către Prof. Constantin Arcuș.

Organizatorii evenimentului au fost: Prof. Dr. Ing. Pătrașcu Cristian, directorul liceului, Prof. Filimon Sanda, consilier educativ, Pr. Prof. Lunganu Marius, Prof. Lunganu Maria, Prof. Groapă Emilia și Prof. Știucă Monica.              

În cadrul protocolului de colaborare dintre Școala Gimnazială „Ion Țuculescu”, Craiova și parohiile Gherceștii Noi și Eroii Neamului, din Craiova, elevii au prezentat câteva momente muzicale și de poezie, sub coordonarea doamnei Prof. Mișcoci Maria Laurenția, cadru didactic de Religie. Preoții care au răspuns invitației de a-i primi pe copii în sfintele biserici sunt Pr. Grozoiu Marian (Parohia Gherceștii Noi) și Pr. Conf. Univ. Dr. Popescu Sergiu (Parohia Eroii Neamului).

În cadrul proiectului „Românie, ziua ta”, cadrele didactice ale Școlii Gimnaziale Leu, județul Dolj, au realizat activități artistice alături de elevii claselor I, a V-a și a VI-a. Amintim aici pe Diac. Prof. Călinescu Florin, profesor de Religie, doamna Înv. Cocoșilă Corina, Prof. Dan Mihaela și Prof. Ghișa Mihaela. Pentru derularea acestor activități, profesorii implicați au avut sprijinul domnului director Răduț Cristian.

Cu implicarea doamnei Ionescu Daniela Claudia, profesoară de Religie, cu susținerea cadrelor didactice și a conducerii, elevii Liceului „Matei Basarab”, Craiova, au împlinit iubirea prin fapte, donând cu prilejul zilei naționale fructe, legume și diverse alimente pentru persoanele aflate în nevoi care se află în evidența Asociației Vasiliada din Craiova.   

Ziua Națională a României a fost sărbătorită și în Parohia Moțăței I, prin directa implicare a părintelui paroh Glăvan Cătălin și cu buna colaborare din partea Școlii Gimnaziale Nr. 1 Moțăței. De asemenea, în ziua de 30 noiembrie, în parohia cu hramul „Sf. Ier. Nicolae” s-a săvârșit și Taina Sfântului Maslu.

Cu sprijinul conducerii unității de învățământ, prof. Micu Cristian, cadru didactic de Religie, alături de d-na Prof. Ionescu Maria, de la Școala Gimnazială „Alexandru Macedonski” Craiova, au organizat un concurs de pictură și desen, invocând principalele activități din viața Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României.

Ziua națională a fost săbătorită cu mare fast și în comunitatea localității Ișalnița, prin implicarea parohiilor Braniște II și Ișalnița, a Școlii Gimnaziale „Eliza Opran”, a Ansamblului folcloric „Ion Șerban”, precum și a Consiliului Local al Primăriei Ișalnița. Programul festiv, cu implicarea conducerii instituțiilor amintite, a fost următorul: Slujba de Te Deum, săvârșită de Pr. Dodenciu Lucian, Pr. Ionescu Sorin și Pr. Badea Alexandru, depunerea de coroane, recital de cântece și poezii cu conținut patriotic.  

 

 

(Doru Marcu)