Liturghie arhierească în Catedrala Mitropolitană „Sf. Mc. Dumitru” din Craiova

Evenimente

În Duminica a XVI-a după Rusalii, din data de 1 decembrie 2019, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala Mitropolitană Sf. Mc. Dumitru, din Craiova, alături de un sobor de diaconi și preoți. Totodată, cu ocazia serbării zilei naționale de 1 decembrie, la sfânta slujbă s-au pomenit cei care s-au jertfit pentru libertarea și demnitatea poporului român.

La momentele liturgice rânduite, diaconul Gurică Nicolae Dragoș a fost hirotonit preot paroh pentru Parohia Bengești, din Protoieria Târgu Cărbunești, iar tânărul Martescu Liviu Petruț a fost hirotonit diacon pentru Parohia Pițicu, din Protoieria Târgu Cărbunești.

În cuvântul de învățătură adresat creștinilor prezenți la slujbă, ÎPS Dr. Irineu a explicat conținutul pericopei evanghelice. Talanții despre care se precizează în Evanghelia de la Matei, capitolul 25, versetele 14-30, au mai multe valențe. Pe de o parte, talantul are o echivalență în aur, fapt ce subliniază bunătatea stăpânului, dar și efortul depus de două dintre slugile acestuia în a înmulți ceea ce au primit.

Un alt înțeles al talanților face referire la însușirile dumnezeiești primite de om: „Dumnezeu ne-a dat nouă darurile Sale cele bogate atât de multe încât noi suntem chemați să fim ca și Dumnezeu. Profetul David ne spune că suntem dumnezei și cu Dumnezeu stăm de vorbă. Creatorul nu a păstrat nimic pentru sine și a dat nouă tot ceea ce este El în afară de ființa Sa. În darul acesta, al chipului lui Dumnezeu, noi avem ceea ce are Dumnezeu.” Prin asemănarea sufletească pe care omul o are cu Dumnezeu, el este înfricoșător diavolilor și are trăsături comune cu puterile cerești, având obligativitatea de a-și desăvârși înrudirea cu Dumnezeu prin fapte bune, pentru dobândirea mântuirii. Grija Părintelui ceresc pentru sfințirea noastră este atât de mare încât El ne trimite ocazii pentru săvârșirea binelui: milostenie față de săraci, participare la slujbele bisericii, iertarea păcatelor prin taina spovedaniei și prin Sfânta Împătășanie. Așadar, lucrarea de mântuire se realizează cu Dumnezeu.

Un al treilea înțeles al talanților este acela al darurilor primite în mod personal de fiecare om de la Creatorul său. Nimeni nu a fost lipsit de înzestrare, însă natura și cantitatea talanților primiți sunt hotărâți de înțelepciunea lui Dumnezeu și  în raport cu unicitatea persoanei. Deși împărțirea de 5 talanți, 2 talanți și un talant pare una distributivă, înțelesul este unul tainic în sensul în care, raportat la fiecare om, darurile individuale primite de la Dumnezeu sunt desăvârșite. Măsura darurilor primite determină și nivelul ispitelor la care omul este supus în viața aceasta, modelul absolut fiind sfinții care și-au desăvârșit talanții prin mărturisire, dragoste și răbdare. Aceștia și-au agonisit, cu talanții primiți de la Creator, viața veșnică și nu averi lumești, perisabile.

La finalul cuvântului de învățătură, ÎPS Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, i-a îndemnat pe credincioși să lucreze la înmulțirea talanților dăruiți de Dumnezeu fiecăruia și prin aceasta, să fie miluiți în Împărația Cerurilor. De asemenea, a urat La mulți ani tuturor românilor, îndemnând la unitate și credință.

 

(Doru Marcu)