Praznicul Sfântului Ierarh Nicolae a fost întâmpinat cu bucurie de credincioşii Parohiei craiovene Dorobănţia, care şi-a serbat hramul. Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârşită aici de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
Părintele Mitropolit Irineu a fost întâmpinat vineri, 6 decembrie, de peste două sute de credincioşi craioveni în Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” – Dorobănţia. În frunte cu preotul paroh, Adrian Stănulică, consilier în cadrul Centrului Eparhial din Craiova, parohienii s-au pregătit pentru hramul sfântului ocrotitor din ajunul sărbătorii, când a fost săvârşită aici slujba Vecerniei unită cu Litia. A doua zi, IPS Părinte Mitropolit Irineu a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
La finalul Sfintei Liturghii a luat cuvântul mai întâi pr. Grigore Vulcănescu, protoiereul Protopopiatului Craiova Sud, care a mulţumit IPS Părinte Irineu pentru prezenţa şi binecuvântarea dăruită credincioşilor din Parohia Dorobănţia. De asemenea, pr. paroh Adrian Stănulică a ţinut să mulţumească Părintelui Mitropolit pentru dragostea pe care a arătat-o întotdeauna către această comunitate, amintind totodată că vizita sa marchează împlinirea a cinci ani de la resfinţirea bisericii.
În cuvântul de învăţătură duhovnicească, Mitropolitul Olteniei a vorbit despre pilda de viaţă sfântă arătată de Sf. Ierarh Nicolae peste veacuri în Biserica Mântuitorului Hristos. „Sfinţenia Sfântului Nicolae s-a arătat încă din pruncie. Biograful său ne spune că el era atât mare postitor încât miercurea şi vinerea nici nu se alăpta la sânul maicii sale. Mai apoi, Sfântul Nicolae a învăţat la şcolile timpului şi a cunoscut Sfânta Scriptură de la unchiul său, care se numea tot Nicolae. Astfel, el a deprins cunoaşterea lui Dumnezeu, aşa cum avem înscrisă această virtute în troplarul praznicului Sfântului Nicolae, că este cunoscător la tainelor dumnezeieşti. Dumnezeu se descoperă bineînţeles celor care au sufletul şi mintea curată, şi cum sfântul avea preocupare permanentă pentru rugăciune, Părintele Ceresc i-a dat un dar deosebit ca să poată cunoaşte tainele cele ascunse, darul înainte vederii lucrurilor. Este un dar proorocesc, căci aşa cum profeţii din Vechiul Testament Vedeau cu ani mulţi înainte cele ce aveau să se întâmple, Sfântul Nicolae cunoştea prin descoperire dumnezeiască cele necesare din Biserica sa. De îndată ce a ajuns la maturitate, el a fost aşes arhiereu a două cetăţi Mira şi Lichia, care erau una lânga alta. Atât de mult a strălucit în sfinţenie şi învăţătură, devenind cunoscut în întregul imperiu roman. El, ca şi Domnul, şi-a pus sufletul pentru oile sale şi nu a dat niciodată somn şi odihnă genelor sale dormitare până nu găsea linişte la toţi credincioşii”, a spus IPS Părinte Irineu.
La Sfânta Liturhie au participat mai mulţi tineri îmbrăcați în costume populare olteneşti. Amintim aici elevii de la Școala Gimnazială Giurgița, coordonați de către doamna Înv. Constantin Marcela. Prezenţa lor a fost răsplătită cu daruri din partea Parohiei Dorobănţia.
(Pr. Ioniţă Apostolache)