În Duminica a XXVIII-a după Rusalii, în data de 15 decembrie 2019, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit slujba Sfintei Liturghii în biserica parohială închinată Sf. Mc. Gheorghe, din Dăbuleni, Protoieria Craiova Sud, județul Dolj. Părintele Grigorie Vulcănescu a făcut parte din soborul de preoți și diaconi liturghisitori, în calitate de protopop pentru Protoieria Craiova Sud.
În momentele liturgice rânduite, diaconul Petcu Cosmin a fost hirotonit preot pentru Parohia Arcani I, din Protoieria Târgu-Jiu Nord, județul Gorj, iar tânărul Vlădoiu Vasile Alexandru a fost hirotonit diacon pentru Parohia Lelești, Protoieria Târgu-Jiu Nord, județul Gorj. De asemenea, pentru activitatea misionar-pastorală și administrativă, Pr. Popa Marcel, Pr. Drăghici Adrian și Pr. Preda Cornel au fost ridicați la rangul onorific de iconomi.
În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, ÎPS Dr. Irineu a explicat pericopa evanghelică de la Sfântul Evanghelist Luca, capitolul 14, versetele 16-24, cunoscută sub numele de Pilda celor poftiți la cină și citită în cadrul Sfintei Liturghii.
Această masă de seară, cina, nu simbolizează altceva decât Împărăția Cerurilor, la care Dumnezeu Tatăl ne-a poftit pe fiecare dintre noi: „El ne cheamă la sine să ne hrănească și să ne ospăteze așa cum se cuvine. Noi nu am făcut nimic deosebit pentru a fi meritoși pentru această cină, însă El ne cheamă și ne spune: „iată toate sunt gata, totul este pregătit. Veniți”. Cu toate acestea, la fel ca și cei din Evanghelie, oamenii refuză invitația lui Dumnezeu spre a se întâlni cu El și a gusta din bucuria ospățului. Fiecare dintre persoanele care au declinat chemarea Stăpânului simbolizează câte o categorie umană stăpânită de o anumită patimă. Astfel, cel care refuză invitația motivând că și-a cumpărat pământ este omul care nu participă la Sfânta Liturghie duminica și în sărbători întrucât este ocupat cu activitățile agricole și gospodărești. Acela care se opune chemării la cină din cauza perechii de boi cumpărate sunt oamenii legați sufletește de lucrurile materiale, care ajung să reprezinte scopul existenței lor. Omul care nu participă la cină pentru că s-a căsătorit nu simbolizează altceva decât pe aceia robiți de patimile trupești a căror conștiință a fost adormită de păcat. „Oamenii care sunt chemați de Dumnezeu nu mai pot să răspundă la chemarea lui Lui întrucât patima i-a robit din toate punctele de vedere și nu mai pot vedea niciodată bunătatea, bucuria și fericirea de a participa la cina Domnului”.
În a doua parte a cuvântului de învățătură, Părintele Mitropolit a indicat și modalitatea de a scăpa de păcat pentru a gusta din bucuria prezenței lui Dumnezeu în sufletul și viața noastră. Pentru aceasta este necesară spovedania sinceră și împărtășirea cu Sfintele Taine. Astfel, sufletul omului participă la cina cerească și pregustă din bucuria Raiului chiar dacă se află încă în viața trecătoare, prin lepădarea de existența sa păcătoasă, lumească. Această schimbare a minții, metanoia, se realizează însă prin conlucrarea voinței omului cu Dumnezeu.
Îndemnul de final al ÎPS Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a fost acela a răspunde pozitiv la chemarea lui Dumnezeu de a fi prezenți la cina Sa, adică la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, prin curățarea sufletească și prin prețuirea celor sufletești în raport cu cele trupești.
(Doru Marcu)