„Serile de cultură și spiritualitate la muzeu ”– program inițiat de asociația CEDRU, Craiova

Evenimente

În parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Dolj și Muzeul Olteniei din Craiova, Asociația CEDRU din Craiova (Centrul de Excelență pentru Dezvoltarea Resurselor Umane), a inițiat un program de întâlniri sub genericul „Serile de cultură și spiritualitate la muzeu”. Scopul întâlnirilor va fi redescoperirea sensurilor adânci pe care ni le oferă iconografia marilor praznice creștine. Activitățile se adresează profesorilor din învățământul preuniversitar, elevilor din ciclul liceal superior, dar și tuturor celor interesați.

Prima întâlnire, din data de 18 decembrie 2019, a debutat cu tema „Întruparea Domnului – Catehism în culori”, susținută de către Prof. Dr. Eduard Gegiu, vicepreședinte al asociației CEDRU, în sala de conferințe a Muzeului Olteniei – Secția de Științele Naturii, Craiova. De asemenea, au fost prezenți și d-na Prof. Iuliana Gheorghe, în calitate de reprezentant al ISJ Dolj, dar și d-na Prof. Mihaela Brumar, în calitate de director al asociației CEDRU. La finalul prezentării, tinerii seminariști ne-au încântat printr-un scurt recital de colinde dedicate praznicului creștin Nașterea Domnului.

Prin subiectul analizat, „Întruparea Domnului – Catehism în culori”, domnul Prof. Gegiu a realizat o prezentare teologică și istorică a conținutului reprezentat prin iconografie cu privire la ceea ce vom prăznui peste numai câteva zile, anume Nașterea după trup a Domnului nostru Iisus Hristos. Mai întâi, s-a menționat că în primele secole creștine, Nașterea și Botezul Domnului erau sărbători care se prăznuiau la aceeași dată de 6 ianuarie. Ulterior, datele de prăznuire s-au separat, rămânând până astăzi neschimbate. În continuare, cu ajutorul unei prezentări Powerpoint, discuția s-a concentrat asupra descrierii icoanei și a explicării fiecărui element. S-a vorbit despre prezența magilor, despre darurile aduse de aceștia, despre prezența îngerilor și a păstorilor, despre rolul dreptului Iosif și mai ales despre cum anume este reprezentată Maica Domnului și pruncul Iisus. Altfel spus, avem în această icoană o teologie concentrată care ne ajută în plan spiritual dar și misionar.

 

(Doru Marcu)