Cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Seminarul Teologic „Sf. Grigorie Teologul” din Craiova a organizat în ziua de 19 decembrie 2019 serbarea pentru praznicul Nașterii Domnului Iisus Hristos și pentru încheierea anului 2019.
Cuvântul de întâmpinare și de deschidere a serbării i-a aparținut părintele Arhid. Prof. Dr. Pătularu Ionuț-Adrian, directorul Seminarului Teologic, care a mulțumit Părintelui Mitropolit pentru tot sprijinul acordat acestei instituții teologice. De asemenea, a mulțumit cadrelor didactice pentru efortul depus în timpul acestui semestru școlar, elevilor pentru rezultatele obținute și părinților pentru grija pe care o au față de copiii dumnealor.
În continuare, elevii Nanu Alexandru și Anastăsescu Dan, în calitate de prezentatori, au invitat pe scenă Corul Seminarului pentru recitalul de colinde, dirijat de către Prof. Dr. Victor Șapcă, iar apoi pe elevii seminariști pentru programul artistic și poetic, după cum urmează:
– Moment poetic: „Florile dalbe”, de Elena Farago, elevul Giurcă Dragoș, clasa a XI-a, coord. Prof. Delcea Tanța;
– Colindul: „În staul de dobitoace”, soliste Iuliana Pătra și Ana Nuță, eleve la Colegiul Național Frații Buzești și la Liceul de Artă Marin Sorescu; „Hai leru-i Doamne”, și „Florile dalbe!”, soliști Alexandrescu Marian și Tudosie Claudiu, elevi în clasa a XII-a la Seminarul nostru;
– Poezie tematică: „Crez” de Radu Gyr, elevul Șerbulescu Costinel, clasa a X-a, coord. Prof. Delcea Tanța;
– Bună sara, gazdă aleasă – obicei de Crăciun, au interpretat elevii clasei a IX-a, coord. Prof. Pană Monica Roxana;
– Nota 4 la Istorie – sceneta artistică, au interpretat elevii clasei a X-a, coord. Prof. Delcea Tanța;
– Vicleiul – teatru religios, au interpretat elevii clasei a XII-a, coord. Pr. Prof. Dr. Sperlea Cristin Alexandru;
– Moment poetic: „La mulți ani”, de Tudor Arghezi, elevul Bundic Ionuț, clasa a a XI-a, coord. Prof. Delcea Tanța;
– În ajun de Sărbători – scenetă umoristică, au interpretat elevii clasei a XII-a, coord. Pr. Prof. Dr. Sperlea Cristin;
– Plugușorul – obicei străbun, au interpretat elevii clasei a XI-a, coord. a Prof. Dr. Victor Șapcă.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a vorbit despre ce ar trebui să reprezinte pentru creștin praznicul Nașterii Mântuitorului Hristos: „Sărbătoarea Nașterii Domnului Hristos aduce întotdeauna nenumărate bucurii, la tot omul, indiferent de condiția socială, indiferent de vârstă. Nașterea Domnului este sărbătoarea sărbătorilor, este împlinirea făgăduințelor, este venirea lui Dumnezeu pe pământ. În Betleem S-a născut Dumnezeu și de acolo, razele de lumină se răspândesc în întreaga lume, la toate generațiile. Nu există nimic mai frumos și mai înalt decât venirea lui Dumnezeu pe pământ. Pentru lumea întreagă, venirea lui Dumnezeu a reprezentat întoarcerea la o realitate vrednică de urmat și de iubit a Împărăției Cerurilor”.
În a doua parte, Înaltpreasfinția Sa a amintit de condiția omului care refuză să Îl accepte pe Dumnezeu deși cel mai important lucru pentru om este dialogul cu Dumnezeu. Prin fiecare praznic, Biserica ne așază din nou înaintea lui Dumnezeu pentru a răspunde cu credință și cu dragoste: „Și noi dorim multe lucruri folositoare vieții și sufletului nostru, însă alergăm după mirajul, după fantasmele lumii acesteia. Uneori trecem, fără să ne dăm seama, pe lângă bucuriile care ne-ar aduce chiar zidirea noastră și acceptăm aceste fabricate ale lumii contemporane. Nu mai știm să ne iubim unii pe alții, nu mai știm să ne spunem cuvinte frumoase, nu mai știm nici să ne ascultăm unii pe alții. Foarte adesea, trecem fugitiv unii pe lângă alții și ajungem la bătrânețe când constatăm că am trăit poate chiar degeaba. Totuși, dacă în alergarea noastră avem timpul să mai stăm de vorbă cu noi, am găsit cu adevărat că în interiorul nostru există puteri ca să ne întoarcem iarăși la Dumnezeu”.
La final, Părintele Mitropolit Irineu a felicitat pe toți cei care s-au implicat în organizarea acestei serbări și pe toți cei prezenți: „Așadar, felicităm pe seminariștii noștri, pe profesorii care i-au coordonat, felicităm conducerea școlii, pe părintele director Pătularu. Vă felicităm pe dumneavoastră, părinților, că ne dați odraslele dumneavoastră să le pregătim în școala noastră pentru a deveni mai târziu apostoli care vor duce cuvântul lui Dumnezeu în inimile credincioșilor din generațiile noastre și din generațiile viitoare. Cu inimile lor, cu vocile lor, cu cântecele lor ne-au făcut să trăim câteva clipe sau minute de viață divină, adusă de Dumnezeu ca ne reîntoarcem la El. Nimic mai bun și mai folositor și nimic mai fericit nu este decât a fi în casa părintească, iar casa părintească nu este decât acolo unde este Dumnezeu. Dumnezeu să vă binecuvânteze, să vă dea sărbători binecuvântate și fericite și să ne revedem iarăși la anul și la mulți ani”
(Doru Marcu)