Liturghie arhierească în Parohia „Sf. Ier. Petru Movilă”, din Protoieria Craiova Sud, județul Dolj

Evenimente

În Duminica dinaintea Nașterii Domnului, la data de 22 decembrie 2019, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în biserica Parohiei „Sf. Ier. Petru Movilă”, din Protoieria Craiova Sud, județul Dolj. Din soborul de preoți au făcut parte Pr. Vulcănescu Grigore, în calitate de consilier cultural și protoiereu, Pr. Nincu Mircea și Pr. Brad Gheorghe, în calitate de slujitori ai acestei parohii. Tot în cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Vlădoiu Vasile Alexandru a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Lelești, din Protoieria Târgu-Jiu Nord, județul Gorj, iar teologul Iliuță Constantin a fost hirotonit diacon pe seama parohiei Târgul de Afară, din Protoieria Craiova Nord, județul Dolj.

În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor, ÎPS Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a explicat pericopa evanghelică citită în cadrul Sfintei Liturghii (Matei 1, 1-25 ), care face referire la strămoșii după trup ai Mântuitorului Iisus Hristos. Era nevoie de întocmirea acestui arbore genealogic pornind de la Avraam și până la dreptul Iosif întrucât în acest fel se demostrează originea evreiască a lui Hristos și prin aceasta cuvântul Său dobândește credibilitate pentru poporul ales: „Era necesar să prezinte această descendență întrucât oamenii de atunci aveau  întotdeauna tendința să îl considere pe Mântuitorul Iisus Hristos ca fiind cineva venit de sus și care s-a îmbrăcat într-o haină omenească, pe care a lepădat-o după înviere rămânând fără legătură cu neamul omenesc”.

Părintele Mitropolit Irineu a evidențiat în cuprinsul predicii și faptul că din neamul Mântuitorului Hristos nu fac parte doar bărbații virtuoși, dar și păcătoșii, care mai apoi s-au pocăit, nu doar femeile evreice, dar și păgâne, ceea ce înseamnă că nu există un elitism în arborele genealogic al lui Hristos, ci dimpotrivă, a cuprins toate semințiile în firea Sa umană: „Mântuitorul Hristos a cuprins în neamul său pe toți oamenii, toată lumea: de la cei păcătoși la cei drepți, de la iudei până la păgâni, toate neamurile iar între aceștia ne găsim și noi”. Așadar, latura umană a Mântuitorului Hristos își are descendența în toate semințiile pământului, iar prin întruparea și învierea Sa, L-a făcut pe om fiu al lui Dumnezeu, căci prin taina sfântului Botez, creatura este înfiată de Creator. Această taină și minune a nașterii Fiului lui Dumnezeu poate fi înțeleasă ca înrudirea cerului cu pământul, omul avându-și sorgintea în neamul lui Dumnezeu. Mântuitorul Iisus Hristos este așadar om adevărat din spița genealogică a dreptului Iosif, însușindu-și natura umană din Maica Domnului, și Dumnezeu adevărat, deoființă cu Tatăl. Prin asumarea firii noastre, Dumnezeu-Cuvântul a sfințit-o și ne-a oferit posibilitatea să devenim dumnezei după har.

La finalul cuvântului de învățătură, ÎPS Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, i-a îndemnat pe credincioși să se pregătească pentru praznicul cel mare al Întrupării Fiului lui Dumnezeu prin post, rugăciune, spovedanie și împărtășanie, astfel încât bucuria acestei sărbători să fie una deplină, nu doar sub aspect trupesc, dar mai ales  din punct de vedere duhovnicesc.

(Doru Marcu)