Prima Liturghie arhierească în anul 2020, oficiată de către Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, în Catedrala Mitropolitană „Sf. Mc. Dumitru” din Craiova

Evenimente

În prima zi a anului calendaristic, Biserica Ortodoxă prăznuiește „Tăierea-împrejur cea după trup a Domnului”, pe „Sf. Ier. Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezarei Capadociei” și pe „Sf. Emilia”, mama Sf. Vasile. De asemenea, creștinii sărbătoresc începerea unui nou an din punct de vedere civil, când își urează tradiționalul La mulți ani. În această zi de întreită bucurie, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala Mitropolitană „Sf. Mc. Dumitru” din Craiova, înconjurat de un sobor de diaconi și preoți.  

În prima parte a predicii, Părintele Mitropolit Irineu a vorbit despre ce simboliza actul tăierii împrejur în Vechiul Testament, despre gestul pruncului Iisus de a accepta această rânduială iudaică, dar și despre desăvârșirea ei prin instituirea Sfintei Taine a Botezului: „Sărbătoarea Tăierea-împrejur este o sărbătoare legată de rânduielile din Vechiul Testament, o sărbătoare mai puțin cunoscută în viața noastră de zi cu zi, înturcât vom vedea că acest ritual a fost schimbat de Mântuitorul Iisus Hristos cu Taina Sfântului Botez. Botezul este mult superior și profund acestui ritual iudaic. La botez, noi ne afundăm în apa cristelniței întru moarte și ne ridicăm întru învierea Domnului, în așa fel încât haina morții luată de Adam și toți cei până la Mântuitorul Hristos să ne devină nouă haina luminii care este Însuși Mântuitorul Hristos”.

În a doua parte a cuvântului, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre personalitatea Sfântului Vasile, intitulat de Biserică cu apelativul „cel mare”, și prăznuit la data de 1 ianuarie deoarece în această zi a trecut la cele veșnice: „El este Părintele Bisericii, dascăl și învățător al Bisericii, care s-a străduit prin cuvânt și epistolă să îndrepte cele rătăcite ale oamenilor. Prin cuvintele sale, Sf. Vasile cel Mare a arătat că Mântuitorul Iisus Hristos este cu adevărat Fiul lui Dumnezeu, dar și născut din fecioara Maria, fiind și om adevărat. El este Dumnezeu-Omul, Cel care a venit în lume ca să mântuiască lumea. Sf. Vasile a arătat cum Dumnezeu, în nemărginita Sa iubire, a ieșit din eternitate și S-a făcut om în timpul nostru, dar fără să fie cuprins de timp”. De asemenea, a amintit și de misiunea socială a Asociației Vasiliada din Arhiepiscopia Craiovei, care continuă lucrarea începută de Sf. Vasile cel Mare, aceea de a ajuta personele nevoiașe în funcție de posibilități și probleme. Nu în ultimul rând, a precizat că Sfântul Vasile cel Mare este autorul Sfintei Liturghii care îi poartă numele și care se săvârșește în Biserica noastră de 10 ori în timpul anului bisericesc.

În a treia parte a predicii, ÎPS Dr. Irineu a amintit și de începutul anului civil 2020, rugând pe bunul Dumnezeu să binecuvânteze lucrările și eforturile oamenilor și urând tuturor celor prezenți un călduros La mulți ani.

 

(Doru Marcu)