Comunicat de presă

Evenimente

Referitor la articolul apărut în publicația online Libertatea.ro, în data de 8 ianuarie 2020, intitulat: Sinucideri și afaceri imobiliare într-o clădire deținută de Mănăstirea Căldărușani, care menționează situația locativă a persoanelor din imobilul situat în Piața Sf. Ștefan, nr. 8, Sector 2, București, facem următoarele precizări:

Imobilul din București, Piața Sf. Ștefan nr. 8, sector 2 este proprietatea Mănăstirii Căldărușani. Anterior, imobilul, cu o altă configurație a clădirilor, a fost casa părintească a Mitropolitului Ghenadie Petrescu, stareț al Mănăstirii Căldărușani. Odată cu instaurarea regimului comunist, potrivit uzanțelor samavolnice ale perioadei respective, în imobil au fost introduse diferite persoane, fără a se ține seama de opinia părții bisericești. Așa cum este firesc, moral și juridic, după anul 1990 partea bisericească a dorit lămurirea situației locative a persoanelor care locuiau în această clădire.

Începând cu anul 2017, Mănăstirea Căldărușani a intensificat demersurile privind situația locativă a persoanelor din imobil, propunând, cu PRIORITATE, ca în cazul în care locatarii sunt cazuri sociale (calitatea de caz social urmând a fi dovedită potrivit normelor specifice în materie), aceștia să locuiască GRATUIT, iar spațiile în cauză să primească destinația de spațiu social – filantropic.

În cazul în care locatarii nu erau cazuri sociale, aceștia puteau încheia cu Mănăstirea Căldărușani – proprietarul imobilului, contracte de închiriere pentru o perioadă de 2 ani, cu posibilitate de prelungire, la prețul pieței, urmând ca fondurile să fie folosite pentru repararea și consolidarea clădirii în cauză.

Este evident faptul că mănăstirea a oferit posibilitatea unei locațiuni în regim de gratuitate, dacă locatarii dovedeau că sunt cazuri sociale. În acest sens, pentru a fi transparentă și legală, hotărârea părții bisericești a fost transmisă prin executor judecătoresc în luna martie 2018.

Întrucât locatarii nu au răspuns solicitării părții bisericești, ba mai mult, au contestat calitatea de proprietar a Mănăstirii Căldărușani asupra imobilului din Piața Sf. Ștefan nr. 8 (deși majoritatea locatarilor locuiesc în clădire de mai bine de 50 ani, unii neplătind chiria perioade importante de timp), după ce Mănăstirea a așteptat cu răbdare și toleranță soluționarea amiabilă, în sensul celor propuse, la sfârșitul anului 2019 s-a ajuns la inițierea unor acțiuni pentru evacuarea persoanelor care locuiesc abuziv în acest imobil.

 

Sectorul cultural și comunicații media al Arhiepiscopiei Bucureștilor