Conceptul Concursului Național Catehetic „Iubirea lui Hristos în familia mea” – prezentat în Arhiepiscopia Craiovei

Evenimente

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, în ziua de 14 ianuarie 2020, la Centrul Eparhial a avut loc o întâlnire pentru implementarea Concursului Național Catehetic „Iubirea lui Hristos în familia mea”, în parohiile din județele Dolj și Gorj ale Arhiepiscopiei noastre. Acest concurs se derulează în Patriarhia Română cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în contextul Anului omagial al pastorației părinților și copiilor și al Anului comemorativ al filantropilor ortodocși români

În Arhiepiscopia Craiovei, concursul este coordonat de către Pr. Adrian-Caudiu Trifu, în calitate de consilier administrativ și de către Prof. Doru Marcu, inspector eparhial. De asemenea, fiecare protoierie și-a desemnat un reprezentant care va avea rol de preot coordonator în cadrul acestui concurs și anume: Pr. Mihalache Șuncă pentru Protoieria Târgu Cărbunești, Pr. Daniel Foanene pentru Protoieria Târgu-Jiu Sud, Pr. Marius Breană pentru Protoieria Târgu-Jiu Nord, Pr. Viorel Vlăducu pentru Protoieria Craiova Nord, Pr. Florin Mihail pentru Protoieria Craiova Sud și Pr. Crinu Mihai pentru Protoieria Băilești.  

După stabilirea acestor elemente organizatorice, în cadrul întâlnirii de lucru s-a analizat care va fi conținutul concursului precum și pașii de urmat pentru implementare și realizare. Fiecare parohie înscrisă în concurs, alături de preotul organizator, de către profesorii de religie și tinerii implicați, va trebuie să realizeze un miniproiect cu caracter filantropic-cultural. În calitate de consilier social, Pr. Adrian Stănulică a participat la întâlnire pentru a trasa anumite direcții cu privire la conceperea proiectelor, în conformitate cu conceptul Concursului. Sfinția sa a precizat că este indicat ca prin aceste acțiuni să ne focusăm atenția mai ales pentru familiile cu posibilități materiale și spirituale limitate. Fiecare miniproiect va conține următoarele informații și anume: titlul, echipa de realizare, locul desfășurării, perioada de organizare, beneficiarii, precum și pozele și filmulețele cele mai reprezentative din cadrul activităților desfășurate. În perioada 16 ianuarie – 9 martie vor avea loc activitățile miniproiectului conceput de fiecare parohie. În perioada 17-13 martie va avea loc evaluarea portofoliilor la nivel de protopopiat, urmând ca primele trei locuri pentru fiecare protoierie să participe la evaluarea eparhială, în perioada 7-27 aprilie. La nivel național, va fi premiată echipa și proiectul care a obținut Premiul I pe județ, fiind prezenți la ceremonia de premiere din 21 mai 2020, cu ocazia hramului Catedralei Patriarhale, copilul reprezentant al echipei și coordonatorul.

În următoarele zile, parohiile din Arhiepiscopia Craiovei se vor înscrie în concurs prin intermediul preoților coordonatori, urmând ca desfășurarea activităților să fie susținută de către organizatori, dar și de către partenerii oficiali. Amintim Inspectoratele Școlare Județene Dolj și Gorj, care prin Inspectorii de Religie, vor implica școlile și profesorii de religie în susținerea acestui demers educațional și filantropic.   

 

(Doru Marcu)