Ziua Culturii Naționale și comemorarea poetului Mihai Eminescu – la Târgu-Jiu și Craiova

Evenimente

Cu ocazia Zilei Culturii Naționale și a comemorării poetului Mihai Eminescu, în ziua de miercuri, 15 ianuarie 2020, Liceul Teologic „Sf. Nicodim” din Târgu-Jiu și Seminarul Teologic „Sf. Grigorie Teologul” din Craiova au organizat diferite activități culturale pentru a marca aceste momente.

La Liceul Teologic din Târgu Jiu a avut loc activitatea: „Mihai Eminescu – 170 de ani de la nașterea sa”, realizată în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Gorj, Casa Corpului Didactic, Colegiul Național „Spiru Haret”, Școala Gimnazială „Alexandru Ștefulescu” și Școala Gimnazială „Constantin Săvoiu”, în cadrul proiectului județean „File de poveste. Istorie, cultură, artă”. Activitatea a fost coordonată de următoarele cadre didactice: Claudia Alexandrescu, Doina Marica, Claudia Arsenie, Onorica Crețan și Angelica Mircea. De asemenea, s-a realizat și o expoziție de pictură având ca tematică principală figura marelui poet Mihai Eminescu. La eveniment au luat parte profesorii și elevii Liceului Teologic, precum și alți invitați din școlile partenere. Din cuprinsul activității amintim:

– Cuvânt de bun venit al Pr. Prof. Anghel Nicolae Păunescu, directorul Liceului Teologic;

Basm, de Mihai Eminescu, prezentat de elevii Liceului Teologic;

– Prezentare Power Point despre viața și activitatea marelui poet – elev Eduard Sanda (clasa a X-a D);

– Prezentarea corespondenței dintre Mihai Eminescu și Veronica Micle – elevele Codruța Danciu și Andra Cărămidă (clasa a X-a D);

– Poezii din creația eminesciana – Scrisoarea a III-a, Floare albastră – recitate de elevi ai Liceului Teologic;

– Program muzical prezentat de Corul Liceului Teologic, dirijați de către Arhid. Prof. Nicușor Lăzărică: Pe lângă plopii fără soț, Barbu Lăutaru, Cântec de cătănie etc.

 

La Craiova, directorul Seminarului, Arhid. Prof. Dr. Pătularu Ionuț, a organizat o masă rotundă cu invitați aleși, specialiști în poezia eminesciană, dintre care amintim:

-Prof. Univ. Dr. Ioan Lascu – președinte al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Craiova: Mihai Eminescu – Mit și geniu național

– Mircea Pospai: Jurnalistica din Craiova, în perioada lui Mihai Eminescu

­– Prof. Univ. Dr. Ion Deaconescu, președintele Academiei Internaționale „Mihai Eminescu”: Unul erau toate și totul era una

-Prof. Constantin Barbu: Mihai Eminescu și cultura universală

-Dr. Comisar-Șef Marius Turaiche: Mihai Eminescu, luceafărul poeziei românești și purtătorul virtuților naționale

-Prof. Marius Robu – scriitor – Opera poetică a lui Mihai Eminescu, psaltirea limbii române.

Tot în cadrul întâlnirii, Corul Seminarului, dirijat de către Asist Univ. Dr. Victor Șapcă, a susținut un recital de poezie eminesciană. De asemenea, dl. Marius Turaiche a realizat o expoziție de pictură dedicată Zilei Culturii Naționale.

(Doru Marcu)