În Duminica a XXIX-a după Rusalii, din data de 19 ianuarie 2020, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Paraclisul Mitropolitan „Sf. Treime” din Craiova. Tot în cadrul sfintei slujbe, teologul Dioșteanu Irinel a fost hirotonit diacon pe seama Parohiei Cioroiași, din Protoieria Băilești, județul Dolj.
În cuvântul de învățătură, Părintele Mitropolit Irineu a vorbit despre conținutul pericopei evanghelice citită la Sf. Liturghie, preluată din Evanghelia după Luca, capitolul 17, versetele 12-19., și cunoscută în popor ca Pilda celor 10 leproși.
Mai întâi, Înaltpreasfinția sa a subliniat cât de dureroasă este boala, dar și condițiile în care erau izolați cei care se îmbolnăveau de lepră. În această situație, întâlnirea cu Hristos Domnul este una minunată primind vindecare de la Doctorul sufletelor și al trupurilor: „Cei din familia lor, cei care îi vizitau și le aduceau mâncare, le-au vorbit despre Mântuitorul Hristos, drept pentru care ei și-au luat curajul, au devenit îndrăzneți, s-au apropiat cât le-a fost posibil ca să fi auziți de Mântuitorul Hristos. Au strigat și Mântuitorul Hristos i-a chemat la El fără să aibă teama că se îmbolnăvește de aceeași boală. Mântuitorul Hristos nu se îmbolnăvește pentru că nu are păcat, nu se îmbolnăvește pentru că este Dumnezeu, nu se îmbolnăvește pentru că este vindecătorul bolilor. Și noi, dacă nu am avea păcate, nu ne-am îmbolnăvi niciodată dar păcatul a intrat în firea noastră de la strămoșul Adam și face ravagii și astăzi întrucât ultima lovitura a păcatului este moartea. Ea este aceea pe care a gustat-o însuși Fiul lui Dumnezeu. El a murit pe cruce nu pentru păcatele Sale ci pentru păcatele noastre ale tuturor. Murind pe cruce Domnul ne-a izbăvit din osânda morții”.
În continuare, ÎPS Irineu a scos în evidență credința și recunoștința samarineanului vindecat, care s-a întors să mulțumească Binefăcătorului său: „Deși Mântuitorul Hristos putea să îi vindece cu cuvântul Său dintr-odată, totuși El respectă Legea, așa cum El a dat-o pentru că dătătorul de Lege este însuși Fiul lui Dumnezeu. Apoi a vrut să arate și altceva deosebit, că pe drum pe cărare, lepra a căzut și bolnavii au descoperit că sunt vindecați și au mers mai departe însă doar o singură persoană s-a întors înapoi să mulțumească cu bucurie mare vindecătorului”.
În ultima parte, Părintele Mitropolit Irineu a vorbit despre virtutea credinței, dar și boala necredinței care poate fi asociată cu starea de lepră a sufletului: „Credința este, fraților și surorilor, cea mai sfântă virtute pe care Dumnezeu ne-a a dat-o și pe care a așezat-o în sufletul nostru. Noi suntem capabili să credem în Dumnezeu pentru că Dumnezeu a zidit în sufletul nostru această capacitate de a crede. A crede este legat de rațiune, de voință și de sentiment. A crede nu este localizat numai în rațiune, pentru că o credință strict rațională este asemănătoare cu credința dracilor. Credința care are iubire lucrătoare în iubire, adică aceea care se arată în fapte bune, credința legată de iubire este adevărata credință pe care Mântuitorul Hristos o cere, este credința care se aprinde de milă, care se aprinde de îndurare, care nu caută să se justifice, precum credința rațională. Credința adevărată mântuiește. Când credem cu iubire față de Dumnezeu, ne mântuim. Credința pe care o vedem la acest samarinean este mântuitoare, este izbăvitoare, este curățitoare. Așadar, fraților și surorilor, duminica de astăzi am învățat să ne ferim de păcatul care este lepra sufletului. Păcatul este o lepră a sufletului și noi chiar dacă nu suntem bolnavi trupește de această epidemie, de această boală, suntem bolnavi sufletește de ceea ce este mortal pentru sufletul nostru. Avem nevoie să îl chemăm pe Dumnezeu din adâncul sufletului, El să vină și să ne curățească de toată întinăciunea. Mergând la El, vom fi curățiți în întregime pentru că El spală păcatele noastre, ne curățește și ne mântuiește”.
(Doru Marcu)