Te Deum în Catedrala Patriarhală şi în bisericile din Patriarhia Română la aniversarea Unirii Principatelor Române (24 ianuarie 2020)

Evenimente

Vineri, 24 ianuarie 2020, se împlinesc 161 de ani de la Unirea Principatelor Române (24 ianuarie 1859), moment deosebit din istoria poporului român, înfăptuit la Bucureşti de Adunarea Electivă a Munteniei, care a ales ca domnitor al Ţării Româneşti pe Alexandru Ioan Cuza, într-o clădire a Bisericii Ortodoxe Române de pe Dealul Mitropoliei, pe locul căreia se află astăzi Palatul Patriarhiei.

De aceea, la Sfânta Liturghie oficiată joi, 23 ianuarie 2020, de la ora 9.00, în Catedrala Patriarhală, vor fi pomeniţi Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Mitropoliţii Nifon al Ţării Româneşti şi Sofronie Miclescu al Moldovei, precum şi ceilalţi făuritori ai Unirii Principatelor Române.

După Sfânta Liturghie, începând cu ora 10.30, va fi oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel slujba de Te Deum ca mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru realizarea acestui act fundamental din istoria noastră naţională, la care Biserica Ortodoxă Română a contribuit în mod semnificativ.

De la ora 10.45 va avea loc depunerea unor coroane de flori la statuia Domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

De la ora 11.00, în Aula Teoctist Patriarhul din Palatul Patriarhiei, se va desfășura Sesiunea de comunicări științifice intitulată Unirea Principatelor Române: realizare, recunoaștere şi beneficii.

Sesiunea de comunicări științifice este organizată de Academia Română în colaborare cu Patriarhia Română. La această întrunire academică vor participa persoane invitate de Patriarhia Română.

Totodată, în ziua de 24 ianuarie 2020, sărbătoare naţională, ierarhii şi preoţii Bisericii Ortodoxe Române vor oficia slujba de Te Deum în toate bisericile din Patriarhia Română, mulțumind lui Dumnezeu pentru realizarea Unirii Principatelor Române, iar la sfârșitul slujbei vor fi trase clopotele timp de un minut. 

 

Biroul de Presă al Patriarhiei Române