Noi preoți duhovnici pentru parohiile din Arhiepiscopia Craiovei

Evenimente

În ziua de 14 februarie 2020, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit slujba de hirotesie întru duhovnic pentru 12 preoți din Arhiepiscopia noastră și anume: Pr. Coadă Alexandru Mădălin (Parohia Cetate I, Protoieria Băilești), Pr. Vopsitoru Daniel (Parohia Valea Fântânilor, Protoieria Craiova Nord), Pr. Țenea Daniel Cosmin (Parohia Urzicuța, Protoieria Băilești), Pr. Niță Ștefan Sorin (Parohia Tencănău, Protoieria Craiova Nord), Pr. Gurică Nicolae Dragoș (Parohia Bengești, Protoieria Târgu Cărbunești), Pr. Martescu Liviu Petruț (Parohia Pițicu, Protoieria Târgu Cărbunești), Pr. Palea Ioan Paul (Parohia Turburea de Sus, Protoieria Târgu Cărbunești), Pr. Munteanu Vasile Violet (Parohia Poenari, Protoieria Târgu Cărbunești), Pr. Petcu Cosmin (Parohia Arcani I, Protoieria Târgu-Jiu Nord), Pr. Vlădoiu Alexandru Vasile (Parohia Lelești, Protoieria Târgu-Jiu Nord), Pr. Pîrvuleț Ion (Parohia Frâncești, Protoieria Târgu-Jiu Nord) și Pr. Dioșteanu Irinel (Parohia Trochești, Protoieria Băilești). Momentul liturgic a avut în Paraclisul Mitropolitan „Toți Sfinții”, din Craiova.

Imediat după rânduiala slujbei, Părintele Mitropolit a ținut un scurt cuvânt de învățătură cu privire la noua misiune a preoților, aceea de a spovedi credincioșii și de a se desăvârși în cele duhovnicești. Având în vedere că preoții au deja o minimă experiență în parohiile unde au fost instalați, dar și după o însușire a cunoștințelor canonice și administrative, acum la începutul Sfântului Post al Sfintelor Paști, preoții au primit această autoritate de a pregăti oamenii pentru împărtășirea cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos prin Taina Sfintei Spovedanii: „Sunteți chemați pentru Sfânta noastră Biserică, în parohiile care vi s-au încredințat, să faceți această lucrare a Sfintei Spovedanii, deosebit de importantă pentru pastorație și pentru mântuire. Prin Taina Spovedaniei îndreptați greșelile oamenilor, le curățiți și apoi oferiți credincioșilor care s-au spovedit harul Preasfântului Duh, care șterge păcatele și vindecă rănile sufletești. Prin această lucrare, dumneavoastră, ca păstori sufletești, conduceți pe acești credincioși pe calea mântuirii. În parohiile încredințate, aveți chemarea și obligația sfântă de a-i asculta pe credincioși, de a-i pregăti ca ei să conștientizeze că fapta rea este un păcat. Nu este numai o simplă încălcare a legii lui Dumnezeu, ci este chiar o îndepărtare și o pierdere a harului Duhului Sfânt”.

În a doua parte a cuvântului, Înaltpreasfinția Sa a insistat asupra stăruinței de care să dea dovadă preotul care este și duhovnic. Pe de o parte, preotul are datoria de a avea la rândul său un duhovnic, tocmai pentru a fi sprijinit în propria lucrare de duhovnic: „Să vă spovediți voi înșivă, pentru că cel care nu se spovedește și nu are un duhovnic, acela este fără părinte, acela este fără mamă și fără tată. Străduiți-vă să aveți duhovnici buni, pricepuți, care să vă dea sfaturi la vremea potrivită. Nu ezitați să-i întrebați pe duhovnici, pe părinții călugări și chiar pe episcopul și mitropolitul vostru. Toți suntem chemați de Dumnezeu ca să lucrăm pentru mântuirea noastră”. Pe de altă parte, preotul este dator în parohia sa să caute să spovedească  pe toți cei care fac parte din acea comunitate: „Să nu faceți niciodată greșeala de a vă grăbi la spovedanie. Nu trebuie lăsată spovedania ca un lucru de mâna a doua. Dimpotrivă trebuie considerată primordială. Cu cât ne spovedim mai des cu atât noi înșine devenim curați înaintea lui Dumnezeu. După cum dacă geamul este curat și lumina pătrunde în casă, la fel și sufletul dacă este curat, lasă lumina să pătrundă în sufletul său. Să nu vă leneviți niciodată să aduceți aminte credincioșilor de Spovedanie și de curățirea sufletului”.

La sfârșit, preoții prezenți au primit în dar din partea Părintelui Mitropolit Irineu cartea de cult numită Molitfelnic, unde se găsesc rânduielile pentru săvârșirea sfintelor taine și a ierurgiilor, și Sfânta Cruce, pentru binecuvântarea credincioșilor. La acest moment deosebit de important pentru lucrarea pastoral-misionară în parohiile din Arhiepiscopia Craiovei a fost prezent și Pr. Adrian-Claudiu Trifu, în calitate de Consilier administrativ.

 

(Doru Marcu)