Proiectul „Din suflet de om bun izvorăște lumina faptelor!” al Parohiei Urzicuța, înscris în cadrul Concursului Național Catehetic „Iubirea lui Hristos în familia mea”

Evenimente

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Parohia Sf. Gheorghe-Urzicuța, din Protoieria Băilești, județul Dolj, a realizat numeroase activități cultural-religioase și filantropice în cadrul Concursului Național Catehetic „Iubirea lui Hristos în familia mea”, inițiat de către Patriarhia Română, cu ocazia Anului omagial al pastorației părinților și copiilor. La nivelul Arhiepiscopiei Craiovei, concursul este organizat prin Sectorul de Învățământ, activități cu tineretul și de catehizare, coordonat de către Pr. consilier Gabriel Sorescu.

Parohia Urzicuţa s-a înscris în acest concurs cu dorința ca întreaga activitate să atingă inimile tuturor, încât din darul fiecăruia să se colecteze suma necesară pentru a sprijinii o tânără familie cu patru copii, cu probleme medicale grave și cu posibilități materiale foarte mici, din localitatea Urzicuța.

La propunerea grupului de tineri al parohiei, proiectul a fost intitulat „Din suflet de om bun izvorăște lumina faptelor”, având moto-ul Nimănui cu nimic nu fiţi datori, decât cu iubirea unuia faţă de altul; că cel care iubeşte pe aproapele a împlinit Legea” (Romani 13, 8).  

Coordonatorii principali ai proiectului sunt Pr. paroh Țenea Daniel și Pr. prof. Dioșteanu Irinel, susținuți de cadrele didactice de la Școala Gimnazială „Barbu Ionescu” din Urzicuța, dar și de autoritățile locale, anume Consiliul Local și Primăria Urzicuța. Acțiunile cele mai importante realizate în cadrul proiectului au fost următoarele:

-prima acțiune a proiectului s-a desfășurat în data de 24 ianuarie 2020, atunci când grupul catehetic a participat la slujba de Te Deum  în fața bisericii parohiale, apoi s-a  mers cu coroane de flori la Monumentul Eroilor;

-a doua acţiune s-a desfăşurat în şcoală pe data de 30 ianuarie 2020, când s-a vorbit eleviilor despre „Rolul familiei în Biserică”;

-a treia activitate s-a desfăşurat în biserică pe data de 16 februarie 2020, unde  Pr. Daniel Ţenea, împreună cu Pr. Prof. Irinel Dioşteanu, le-au vorbit tinerilor despre susţinerea şi apărarea familiei creştine în societatea contemporană în faţa provocărilor actuale;

-în perioada 21 – 27 februarie 2020, tinerii grupului parohial, împreună cu preotul, profesorul de religie şi profesorii implicaţi în proiect, au confecţionat mărţişoare şi felicitări.

-în perioada 28 februarie – 03 martie 2020 s-a realizat Târgul caritabil de mărţişoare, atât în biserică, cât şi la şcoală. Mărțișoarele realizate de grupul de tineri, împreună cu elevii Şcolii Gimnaziale „Barbu Ionescu” din Urzicuţa, au fost expuse fără preț de vânzare, însă cei care au dorit să le achiziționeze, au putut să doneze pentru tânăra familie către care se va îndrepta sprijinul financiar.

În perioada următoare, tinerii grupului parohial, sub îndrumarea coordonatorilor, vor finaliza partea de prezentarea a proiectului pentru a participa la etapa la nivel de protoierie a concursului, în cadrul Protopopiatului Băilești, unde vor fi alese primele trei proiecte, în vederea participării la etapa eparhială care va avea loc la Craiova, la începutul lunii aprilie.

 

(Doru Marcu)