Proiectul umanitar „Biserică-Școală-Familie. Dimensiuni ale biblicului: Mai fericit este a da, decât a lua” – derulat în Parohia Motru I, din Protoieria Târgu-Jiu Nord

Evenimente

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Parohia Sfântul Mare Mucenic Nestor – Motru I, din Protoieria Târgu-Jiu Nord, județul Gorj, a realizat numeroase activități cultural-religioase și filantropice în cadrul Concursului Național Catehetic „Iubirea lui Hristos în familia mea”, inițiat de către Patriarhia Română, cu ocazia Anului omagial al pastorației părinților și copiilor. Parohia Motru I este reprezentată prin părintele paroh Cruceru Valerian și părintele Budeanu Daniel, coordonatorul de proiect.

Grupul de cateheză format la nivelul parohiei și-a propus să realizeze împreună un miniproiect cu caracter filantropic – cultural,  realizat şi implementat în întregime de către copii pentru ajutorarea financiară a trei familii din Motru, cu nevoi materiale evidente. Alături de tinerii care vin de obicei la catehezele ținute în biserica parohială, s-a realizat și un parteneriat cu Colegiul Național „George Coșbuc” din Motru, reprezentat de doamnele director Rodica Păuna și director adjunct Aurelia Gheorghe. Au fost implicați în activitățile proiectului elevii a trei clase: clasa a XI-a A, diriginte Carmen Alioanei, clasa a VII-a A, diriginte Drulă Valeriu și clasa a V-a A, diriginte Rîbu Minodora. Un sprijin real pentru conștientizarea tinerilor asupra importanței legăturii dintre familie, școală și biserică a venit din partea doamnelor Dragomirescu Rodica și Căpățână Delia-Cati în cadrul orelor de religie predate.

Începutul miniproiectului „Biserică-Școală-Familie. Dimensiuni ale biblicului: „Mai fericit este a da, decât a lua” (Faptele Apostolilor, 20, 35)”, a debutat printr-o serie de cateheze pe tema familiei, susținute la Colegiul Național „George Coșbuc”, alături de Pr. Cruceru Valerian și de doamna profesoară Rodica Dragomirescu, astfel:

– în data de 18.02.2020, la clasa a X-a E, alături de Pr. Cruceru Valerian, s-a vorbit despre „Importanța familiei creștine”. De asemenea, la clasele a XI-a D și a XI-a A, în data de 21.02.2020, s-a vorbit despre „Familia creștină azi”.

– s-a susținut, în data de 25.02.2020, cateheza despre „Importanța poruncilor din Decalog în cadrul familiei și societății” la clasa a V-a A.

 

În continuare, pentru finalizarea miniproiectului, s-au realizat următoarele activități:

– la Colegiul Național „George Coșbuc”, s-a organizat în data de 27.02.2020, un atelier de lucru cu elevii din clasa a VII-a, în care s-au confecționat mărțișoare, felicitări, artizanat din lemn, ș.a., având ca și coordonatori pe doamnele Prof. Rodica Dragomirescu și Prof. Delia Cati Căpățână.

– în data de  02.03.2020, tot la Colegiul Național „George Coșbuc” din Motru, a avut loc prima expoziție cu vânzare pentru obiectele confecționate de către tinerii elevi voluntari implicați în această activitate. Elevii au făcut cunoscut proiectul cadrelor didactice și au prezentat cazurile umanitare pe care doresc să le ajute.

– la Biserica parohială, a avut loc în data de 08.03.2020, o altă activitate alături de colaboratorii noștri de la Colegiul Național „George Coșbuc”. Toate obiectele confecționate de către elevi: mărțișoare, artizanat din lemn, figurine din ipsos, fotografii, au fost expuse în biserică, fiind apreciate de credincioșii care s-au adunat la Sfânta Liturghie. Ele au făcut obiectul unei acțiuni caritabile. De asemenea, o elevă a Colegiului Național „George Coșbuc” a cântat o priceasnă dedicată mamelor, spre încântarea tuturor ascultătorilor. După slujbă toți credincioșii au primit pe lângă mărțișoare, mir și iconițe cu Maica Domnului, iar doamnele și domnișoarele au primit flori.

Ultima activitate a avut loc în data de 09.03.2020, dedicată omagierii femeii creștine cu ocazia zilei de 8 martie, la Colegiul Național „George Coșbuc” din Motru. Această acțiune a fost coordonată de doamnele profesoare de religie, Rodica Dragomirescu și Delia Cati Căpățână.

În următoarele zile, organizatorii miniproiectului vor oferi banii strânși din donații celor trei familii din Motru, care îi vor folosi după necesitățile situației lor.

 

(Doru Marcu,

Pr. Daniel Budeanu)