PC Arhid. Prof. Dr. Angel-Cristian Stăiculescu, Directorul Colegiului Naţional „Carol I”
Doamnelor profesoare,
Domnilor profesori,
Dragi elevi ai Colegiului Național „Carol I” din Craiova
Hristos a înviat!
Sărbătoarea este o zi de cinstire a unui eveniment important din viaţa unei comunităţi. În ziua de 20 mai a acestui an profesorii, elevii și absolvenții Colegului Național „Carol I” din Craiova aniversează 194 de ani de la înfiinţarea instituţiei lor.
Şcoala în Craiova are un început străvechi. Prima şcoală a funcţionat în clădirile Mănăstirii Obedeanu, apoi în cele de la Biserica Madona Dudu. Din 1842 începe ctitorirea școlii în centrul Craiovei iar în 1885, printr-un decret regal, primește numele prinicipelui Carol I al României. Între 1893 şi 1895 s-a construit actuala clădire a colegiului care, în scurt timp se va impune ca un centru de cultură și un etalon al învățământului oltean.
Preocuparea pentru învăţământ, cultură şi morală a animat bunul nume al unor personalităţi ilustre care au absolvit Colegiul dumneavoastră. Numele atâtor bărbaţi iluştrii întregesc tradiţia performanţei în colegiul dumneavoastră.
Un număr de 52 de personalităţi de prim rang ai culturii, diplomaţi, politicieni, oameni ai ştiinţelor, cercetători sau artişti celebri, se numără printre elevii care au studiat în acest leagăn de formare al educaţiei şi al marilor caractere devenind, pentru realizările lor, membri ai Academiei Române. Amintim de personalități ca: Theodor Aman, Corneliu Baba, Alexandru Macedonski, Gheorghe Tătărăscu, Nicolae Titulescu.
Tradiția performanței în Colegiu dumneavoastră continuă, și astăzi vedem personalități precum Tudor Gheorghe, Valer Delacheza sau Daniela Crăsnaru care se laudă cu faptul că au muncit, au învățat și au abslovit această prestigioasă instituție de învățământ oltean.
Nu pot fi trecute cu vederea realizările pline de succes materializate în numeroase premii naţionale şi internaţionale. Amintim de 52 de premii internaționale, 17 medalii de aur, 22 medalii de argint și 13 medalii de bronz și alte sute și mii de premii câştigate de către elevii colegiului, constituie o carte de vizită care face onorează dar și responsabilizează atât cadrelor didactice care predau în Colegiul dumneavoastră dar și cei peste 2.000 de elevi olteni care urmează cursurile acestei școli.
Doamnelor profesoare, domnilor profesori, dragi părinţi şi iubiţi elevi,
Având în faţă atâta nor de mărturii (Evrei XII,1), după cum spune Sfântul Apostol Pavel şi dovezile incontestabile ale performanței, în această zi de sărbătoare Vă felicităm pentru munca pe care o depuneţi în procesul de instruire a tinerilor elevi, copiii noștri. Profesionalismul şi dăruirea cu care v-aţi implicat în demersul actului pedagogic au făcut ca bunul nume al Colegiului Naţional „Carol I” din Craiova să continue şi să crească, instituția Dumneavoastră ajungând în rândul unităţilor de învăţământ de elită din întreaga ţară.
Rezultatele sunt în egală măsură datorate şi dumneavoastră, părinţii elevilor, care vă străduiţi ca vlăstarele dumneavoastră să aibă totul pentru educaţia lor. Cinstea aceasta se întreține, însă, cu multă muncă atât din partea elevilor cât și din partea dumneavoastră a părinţilor.
De asemenea, roadele acestei împliniri se datorează nu în ultimul rând vouă, dragi elevi şi eleve. Evaluările şi examenele pe care le-aţi pregătit sunt însoţite de emoţii fireşti amplificate de situaţia specială prin care societatea noastră trece.
În încheiere, Vă dorim tuturor succes la examene și suntem alături de voi prin gândul nostru dar mai ales prin rugăciunile fierbinţi pe care noi şi preoţii slujitori le înalţăm către Mântuitorul Hristos. Fie ca Preasfânta Treime să reverse asupra voastră duhul înţelepciunii, să vă deschidă şi să vă lumineze mintea spre primirea învăţăturilor cele bune.
Ne rugăm Domnului nostru Iisus Hristos și Maicii Sale să vă ocrotească, să vă aibă în pază şi să vă dea putere şi înţelepciune spre Slava lui Dumnezeu şi a Sfintei Sale Biserici. Amin.
† Dr. IRINEU,
Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei