Hramul Mânăstirii Icoana din județul Gorj

Evenimente

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințiului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Părintele Exarh Arhim. Ioachim Pârvulescu a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea Icoana din județul Gorj, cu ocazia hramului închinat „Nașterii Sf. Proroc Ioan Botezătorul”. Din soborul de preoți slujitori au mai făcut parte Pr. Protoiereu Iulian Mărgineanu și Pr. Protoiereu Ion Popescu, ctitorul mănăstirii. În prezent, în Mănăstirea Icoana viețuiește o obște de maici, iar maica stavroforă Teodora Ilie este stareță.

În fiecare an, în data de 24 iunie, Biserica Ortodoxă prăznuiește „Nașterea Sf. Proroc Ioan Botezătorul”. De asemenea, poporul creștin român face amintire și de „Aducerea moaștelor Sf. Mare Mc. Ioan cel Nou de la Suceava” și de „Sf. Ier. Niceta de Remesiana”. În tradiția populară, această sărbătoare este cunoscută sub denumirea de „Sânzienele” sau „Drăgaica”, fiind și ziua națională și internațională a iei românești.

La finalul sfintei slujbe, Părintele Arhim. Ioachim a ținut un cuvânt de învățătură, amintind de rolul Sf. Ioan Botezătorul în iconomia activității pământești a Mântuitorului Iisus Hristos.

 

(Diac. Teodor Marcu)