Eveniment cultural-religios în Arhiepiscopia Craiovei: Lansare de carte

Evenimente

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, în seara zilei de 9 iulie 2020, a avut loc lansarea de carte a Pr. Dr. Gabriel Sorescu, intitulată „Biserica Ortodoxă și mișcările religioase” și publicată la Editura „Mitropolia Olteniei”. Evenimentul a avut loc în curtea generoasă a Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”, Craiova, și a fost moderat de către Pr. Conf. Univ. Dr. Ioniță Apostolache.

În deschidere, Pr. Apostolache a amintit că volumul lansat de Pr. Gabriel Sorescu reprezintă lucrarea de cercetare din cadrul Școlii Doctorale „Sf. Nicodim” a Universității din Craiova, realizată în calitate de doctorand în perioada 2015-2019. De asemenea, a punctat că acest studiu amplu se încadrează în cercetarea misiologică românească din ultimii ani, atât de necesară pentru misiunea Bisericii Ortodoxe.

Delegatul Părintelui Mitropolit Irineu a fost Pr. Grigorie Vulcănescu, în calitate de Consilier Cultural al Arhiepiscopiei Craiovei. Sfinția Sa a transmis mesajul de felicitare și de binecuvântare pentru realizarea acestui eveniment, dar și pentru munca depusă de către autor. Mai apoi, Pr. Vulcănescu a invocat calitatea de preot misionar a Pr. Sorescu, cel care a reușit prin cercetarea realizată să transpună în cuvinte și în scris ceea ce practică de mulți ani în Parohia Sf. Nicolae-Brândușa din Craiova.

Pr. Gabriel Sorescu, în calitate de autor al volumului lansat, a ținut să mulțumească bunului Dumnezeu pentru puterea de a duce la bun sfârșit această cercetare, dar și tuturor celor care l-au susținut, amintind de familia sfinției sale, de coordonatorul lucrării, Arhid. Conf. Univ. Dr. Gelu Călina, și de Părintele Mitropolit Irineu, cel care l-a îndrumat să studieze Misiologia la nivel de doctorat. Nu în cele din urmă, a mulțumit domnului Lucian Dindirică, directorului Bibliotecii, dar și celor care au participat la această lansare de carte.

Evenimentul s-a încheiat cu partea de răspunsuri din partea Pr. Sorescu la câteva întrebări venite din public. La final, cei care au dorit au avut posibilitatea să intre în posesia volumului cu un autograf din partea autorului.

Părintele Gabriel Sorescu este doctor în Teologie (2019) și absolvent al Facultății de Teologie, Universitatea din Craiova (1999). Este autor al cărții „Apologetica iubirii” (1999), coautor al lucrării „Misiunea Bisericii în rândul tinerilor” (2007), și autor a peste 50 de studii și articole publicate în reviste de specialitate, volume ale unor conferințe științifice și periodice. Din 2003, este preot paroh la biserica „Sfântul Nicolae-Brândușa” din Craiova. Preocupat permanent de aspectele misionare ale slujirii clericale, părintele Gabriel Sorescu este implicat de peste 18 ani în activități de pastorație a tinerilor, în prezent fiind și consilier eparhial al Sectorului Învățământ, Activități cu Tineretul și de Catehizare al Arhiepiscopiei Craiovei.   

 

(Diac. Teodor Marcu)