Sâmbătă, 18 iulie 2020, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit Sfânta și Dumneziasca Liturghie în Catedrala Mitropolitană „Sf. Mc. Dumitru” din Craiova, înconjurat de un sobor de diaconi și preoți. În cadrul sfintei slujbe, diaconul Cazan Robert Alexandru a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Aniniși, din Protoieria Târgu Cărbunești, din județul Gorj, iar tânărul Iscru Mihai-Alin a fost hirotonit diacon. De asemenea, pentru activitatea bisericească deosebită, Pr. Tomescu Constantin a primit rangul de iconom stavrofor, iar diaconii Safciu Cătălin și Damian Costinel au fost ridicați la rangul de arhidiacon.
În cuvântul de învățătură, Părintele Mitropolit Irineu a vorbit despre pericopa evanghelică citită la Sfânta Liturghie care amintește de învierea fiicei lui Iair (Luca 8, 41-56). Întâi de toate, trebuie să remarcăm că Iair este conducătorul unei sinagogi și învățător de lege, care în situația disperată în care se afla, vine la Hristos să-i ceară ajutorul. De aici, înțelegem că Dumnezeu este Cel care ascultă rugăciunile părinților pentru copiii lor. De asemenea, în calitate de Creator al cerului și al pământului, El are puterea să învieze din morți: „Dumnezeu ascultă rugăciunile noastre, așa cum vedem din Evanghelia de astăzi, când Hristos nu a ezitat niciun moment când l-a chemat Iair ca să-i vindece fiica. Din această pericopă evanghelică, vedem cum Mântuitorul Hristos este Cel care înviază morții. El este Cel care dă viață celui care a trecut din lumea aceasta, celui care nu mai are suflare. Dacă El este creatorul, bineînțeles că El este și Cel care învie pe oameni. Dacă ne-a creat pe noi în pântecele mamei noastre și ne-a dat un suflet viu, tot Dumnezeu este Acela care ne înviază. Iar învierea fiicei lui Iair este o prefață a învierii de la sfârșitul veacurilor”.
În a doua parte a predicii, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre moarte ca trecere de la pământesc la ceresc, insistând asupra faptului că prin moarte nu trecem în neființă, ci înaintea judecății divine: „Moartea în gândirea celor dinainte și chiar a celor de astăzi, este sfârșitul pentru totdeauna al vieții pământești. Omul necredincios crede că se sfârșește viața în mormânt, că după trecerea din lumea aceasta, adică după moarte, nu mai este nimic. Așa a întunecat diavolul mintea oamenilor ca să creadă că nu mai este moarte. Unii gândesc că trecerea în moartea aceasta este o reîncarnare, după concepțiile filozofice păgâne. Toate acestea sunt zdrobite de cuvântul Mântuitorului Iisus Hristos care spune despre fiica lui Iair că n-a murit, ceea ce înseamnă că nu este vorba de o pieire sau de o distrugere, ci este vorba despre o adormire”. Fără îndoială că această înviere săvârșită de Mântuitorul Hristos ne întărește în credința că la sfârșitul vieții pământești Dumnezeu are putere să ne învieze pe fiecare dintre noi. Potrivit concepției ortodoxe despre judecata de apoi, trupurile noastre vor fi înviate și vor fi ca trupul Mântuitorului Hristos, adică pnevmatizate sau pline de harul Duhului Sfânt.
Îndemnul de final al Înaltpreasfințitului Irineu a fost acela de a rămâne statornici în credință și în mărturisire: „Și noi astăzi suntem chemați ca să dăm mărturia noastră sfântă înaintea celor care ne-o cer astăzi, de tărie în credință. Trebuie să arătăm credință mai mult ca oricând acum, în Tainele Bisericii, în Sfânta Împărtășanie, în învățătura Bisericii, căci noi cântăm întotdeauna: Cu noi este Dumnezeu, înțelegeți neamuri și vă plecați. Așadar, nu vă înfricoșați vreodată, căci Dumnezeu este cu noi. Nu vom păți nimic pentru că puterea lui Dumnezeu este cea mare și cea care chivernisește și judecă întreaga lume. Prin urmare, vom fi biruitori întotdeauna pentru că noi credem în Mântuitorul Iisus Hristos și El ne dă putere să trecem și peste molima aceasta și peste necazurile vieții”.
(Diac. Teodor Marcu)