Hramul Mănăstirii „Sf. Ilie-Dobrița”, din județul Gorj

Evenimente

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Oltenei, în data de 20 iulie 2020, Părintele Exarh Arhim. Ioachim Pârvulescu a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea „Sf. Ilie-Dobrița”, din județul Gorj, cu ocazia hramului închinat Sfântului și slăvitului Proroc Ilie Tesviteanul. Alături de părintele exarh a slujit și pr. Marian Mărăcine, protoiereu al Protopopiatului Târgu-Jiu Nord, împreună cu preoții parohi din zona sfintei mănăstiri. În prezent, în Mănăstirea Sf. Ilie-Dobrița viețuiește o obște de maici, iar monahia Emanuela Vancea este maica stareță.  

În cuvântul de învățătură, Arhim. Ioachim Pârvulescu a mulțumit Înaltpreasfințitului Mitropolit Irineu pentru binecuvântarea de a liturghisi la această mănăstire, transmițând mesajul de felicitare și de binecuvântare pentru cei prezenți la această zi de hram. De asemenea, sfinția sa a vorbit despre modelul omului sfânt, asemenea Sf. Proroc Ilie Tesviteanul, pentru omul zilelor noastre. Îndemnul a fost acela de a nu ne îndepărta de Sfintele Taine ale lui Hristos, Doctorul sufletelor și al trupurilor noastre.  

Despre viața și activitatea Sf. Ilie Tesviteanul a vorbit Pr. Protoiereu Marian Mărăcine, amintind cele mai importante fapte ale sfântului proroc: viețuirea sa în post și rugăciune, lupta împotriva idolilor din vremea sa, încuiarea cerului trei ani și jumătate, ridicarea sa cu trupul la cer, prezența pe muntele Tabor la Schimbarea la Față a Domnului, precum și prorocia despre venirea pe pământ înainte de a doua venire a Mântuitorului Hristos.

(Diac. Teodor Marcu)