Sărbătoare la Mănăstirea Lainici: Liturghie în sobor la praznicul „Schimbarea la Față a Domnului”

Evenimente

În fiecare an, ziua de 6 august ne așază înainte evenimentul descoperirii slavei dumnezeiești a Mântuitorului Iisus Hristos înaintea ucenicilor, moment petrecut pe Muntele Taborului cu câteva zile înainte de răstignirea Sa pe cruce.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, la Mănăstirea Lainici din județul Gorj s-a săvârșit Sfânta Liturghie în sobor, în calitate de protos slujind Pr. Grigore Vulcănescu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Craiovei. Sărbătoarea a început cu săvârșirea Privegherii Mari în seara zilei de 5 august și continuând cu Slujba Acatistului și a Sfintei Liturghii în ziua de 6 august. Alături de credincioșii veniți din zonă, au fost prezenți și membrii celor două filiale ASCOR din Craiova și Târgu-Jiu.

La predică, Pr. Vulcănescu a transmis cuvântul de binecuvântare din partea Părintelui Mitropolit Irineu și a mulțumit Părintelui Arhim. Ioachim Pârvulescu, starețul sfintei mănăstiri, pentru buna organizare a acestui eveniment de sărbătoare. De asemenea, sfinția sa a vorbit și despre momentul deosebit al Schimbării la Față a Domnului, când Hristos Și-a arătat slava Sa cerească ucenicilor prezenți pe Tabor, anume lui Petru, Ioan și Iacov. În chip dumnezeiesc au fost prezenți și cei doi mari proroci ai Vechiului Testament, Moise și Ilie, tocmai pentru a le arăta ucenicilor că Hristos este desăvârșitorul Legii Vechi și începutul Legii celei Noi, al unui Nou Testament. În continuare, Pr. Vulcănescu i-a îndemnat pe credincioșii prezenți să devină fii ai luminii, rămânând aproape de Sfânta Biserică, spovedindu-se și împărtășindu-se în mod euharistic cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos.

(Diac. Teodor Marcu)