Sfântul Ierarh Nifon, prăznuit la Catedrala Mitropolitană din Craiova

Evenimente

Catedrala Mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova şi-a serbat marţi, 11 august, pe unul dintre ocrotitorii duhovniceşti. Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului, se află la loc de închinare în Cetatea Băniei de peste şapte decenii. Mâna sa dreaptă și capul se află într-o raclă de curând realizată şi aşezată în partea stângă a iconostasului Catedralei.

Praznicul Sfântului Ierarh Nifon a început luni seară, 10 august. Slujitorii Catedralei Mitropolitane din Bănie, în frunte cu arhim. Vladimir Dărângă, Mare Eclesiarh, au săvârşit mai întâi slujba Vecerniei cu Litia. După tradiţie, racla în care se află mâna dreaptă și capul sfântului a fost purtată în procesiune în jurul locaşului de închinare. Programul liturgic a continuat cu Slujba de Priveghere.

A doua zi, marţi, 11 august, soborul preoţilor slujitori au săvârşit Acatistul, urmat de Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie. Din încredinţarea părintelui eclesiarh, cuvântul de învăţătură a fost ţinut de protosinghelul Antim Motorga, stareţul Mănăstirii vâlcene Suieşti. Părintele Antim a subliniat viaţa plină de sfinţenie a Sfântului Ierarh Nifon, amintitind totodată rolul său decisiv în apărarea credinţei ortodoxe pe meleagurile ţării noastre. „Sfântul Ierarh Nifon a venit în Ţara Românească la anul 1502, pe vremea domnitorului Radu cel Mare sau „cel Frumos”. A fost chemat să reorganizeze viaţa bisericească şi să întărească credinţa celor de pe aceste meleaguri. A înfiinţat astfel episcopiile Râmnicului şi Buzăului. Datorită unor neînţelegeri cu domnitorul, a fost izgonit din ţară şi a ajuns la Sfântul Munte Athos, unde şi-a trăit ultimii ani ai vieţii în post, nevoinţe şi rugăciune. A fost chemat la cele veşnice în anul 1508. În anul 1517, moaştele sale au fost aduse în Ţara Românească de domnitorul Neagoe Basarab, care şi-a dorit ca, în acest fel, să se şteargă nedreptatea făcută de înaintaşul său. Pentru daniile făcute către Sfântul Munte, domnitorul român a primit din partea monahilor atoniţi capul şi mâna dreaptă a sfântului. După ce au rămas o bună perioadă de timp în catedrala de la Curtea de Argeş (până la data de 20 octombrie 1949), sfintele moaşte au fost strămutate, prin hotărâre de Sinod, la Craiova, în Catedrala „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, unde se găsesc în prezent”, a spus protos. Antim Motorga.

Anul trecut, cu prilejul împlinirii a 70 de ani de la reînfiinţarea Mitropoliei Olteniei, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, sfintele moaște ale Sfântului Nifon au fost mutate într-o raclă nouă, aşezată în partea stângă a iconostasului Catedralei Mitropolitane.

(Pr. Ioniţă Apostolache)