Sărbătoarea „Adormirea Maicii Domnului”, prăznuită la Mănăstirile Polovragi și Tismana din județul Gorj

Evenimente

În fiecare an, Biserica Ortodoxă prăznuiește la data de 15 august „Adormirea Maicii Domnului”, praznic care ne aduce aminte de slăvitul moment al trecerii în Împărăția lui Dumnezeu a Maicii Domnului, la sfârșitul vieții sale pământești. Această sărbătoare este precizată în Sfânta Tradiție a Bisericii și ne amintește de ridicarea cu trupul la cer a Maicii Domnului, cea care L-a născut trupește pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, anul acesta sărbătoarea închinată „Adormirii Maicii Domnului” a fost prăznuită la mănăstirile Polovragi și Tismana prin organizarea unor momente litugice deosebite: Vecernia unită cu Litia și Prohodul Maicii Domnului, în seara zilei de 14 august, urmate de Acatistul Maicii Domnului și de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în ziua de 15 august.

Mănăstirea Polovragi își prăznuiește hramul în fiecare an la data de 15 august, închinat „Adormirii Maicii Domnului”. Din partea Părintelui Mitropolit Irineu, au fost delegați părinții consilieri Grigore Vulcănescu și Achim Daniel. La finalul Sfintei Liturghii, părinții slujitori au săvârșit și rânduiala pomenirii ctitorilor Mănăstirii Polovragi. Aici se află o obște de maici, maică stareță fiind monahia Spiridona Tăbăcaru.

La Mănăstirea Tismana a fost delegat părintele exarh Arhim. Ioachim Pârvulescu, care a slujit în sobor, alături de Pr. Protoiereu Marian Mărăcine și de preoți din zona mănăstirii. La Tismana viețuiește o obște de maici, iar monahia Antonia Popescu este maica stareță.

(Diac. Teodor Marcu)