Prăznuirea hramului „Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul”, la Mănăstirea Târgu Cărbunești din județul Gorj

Evenimente

În ziua de 29 august, Biserica Ortodoxă prăznuiește cinstita trecere în Împărăția lui Dumnezeu a Sfântului Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului Iisus Hristos. Evenimentul trist al tăierii capului sfântului este relatat de către Evanghelistul Marcu în capitolul 6, versetele 14-29, unde aflăm că Sfântul Ioan a fost ucis prin porunca regelui Irod. În calendarul ortodox, Sf. Ioan este pomenit și cu ocazia altor evenimente, în data de 7 ianuarie și în data de 24 iunie.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Mănăstirea „Sf. Ioan Botezătorul” Târgu Cărbunești, cunoscută și sub denumirea de Mănăstirea Cămărășeasca, și-a prăznuit hramul anual, prin Sfânta Liturghie în sobor, dar și prin săvârșirea Vecerniei Mari, unită cu Litia, în seara zilei de 28 august.

Delegatul Părintelui Mitropolit Irineu a fost Pr. Grigore Vulcănescu, consilier cultural în cadrul Arhiepiscopiei Craiovei. Sfinția sa a transmis mesajul de binecuvântare, dar a ținut și un cuvânt de învățătură pentru cei prezenți la această sfântă sărbătoare. De asemenea, Pr. Iulian Mărgineanu, protoiereu pentru Protopopiatul Târgu Cărbunești, Pr. Daniel Achim, consilier pentru sectorul silvic al Arhiepiscopiei Craiovei, și Pr. Lect. Univ. Dr. Bora Ion Sorin, cadru didactic la Facultatea de Teologie din Craiova, au făcut parte din soborul de preoți și diaconi liturghisitori.

(Diac. Teodor Marcu)