Slujiri arhierești ale Înaltpreasfințitului Dr. Irineu în Catedrala Mitropolitană din Craiova

Evenimente

În zilele de 12 și 14 septembrie, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, în Catedrala Mitropolitană „Sfântul Dumitru”, din Craiova. Cu aceste ocazii, domnul Popescu Marian a fost hirotonit diacon și apoi preot pe seama Parohiei Hurezu, din Protoieria Târgu-Jiu Nord, județul Gorj.

În ziua praznicului „Înălțarea Sfintei Cruci”, Părintele Mitropolit a ținut un cuvânt de învățătură. Mai întâi, Înaltpreasfinția Sa a amintit de prefigurările Sfintei Cruci din Vechiul Testament, împlinite în Crucea Golgotei: „Sfânta Cruce este locul pe care Domnul a ales să se jertfească pentru mântuirea noastră. Sfânta Cruce este semnul biruinței, al puterii și al izbăvirii de cel rău. Mântuitorul Iisus Hristos Se răstignește pe lemnul crucii ca să-Și întindă brațele în cuprinderea tuturor oamenilor de pe fața pământului. În sens simbolic, Hristos este răstignit în afară de cetate, dincolo de zidurile care ar fi putut să îngrădească această lucrare mântuitoare. A fost răstignit afară de cetate pentru ca toate neamurile de la începutul lumii și până la sfârșitul veacurilor să fie curățite de osânda morții și a păcatului”.

În a doua parte a predicii, Îaltpreasfințitul Irineu a vorbit despre înțelegerea Crucii în tradiția ortodoxă doar cu referire la Hristos Cel răstignit și înviat: „Crucea este nedespărțită de Mântuitorul Iisus Hristos. Nu este un obiect aparte pe care să-l personalizăm. Atunci când ne rugăm și ne închinăm Sfintei Cruci, noi ne închinăm Mântuitorului Iisus Hristos care S-a răstignit pe ea. Cu alte cuvinte, nu este separată Sfânta Cruce de Mântuitorul Hristos. Ea nu ar avea nicio putere dacă Domnul nu S-ar fi răstignit pe ea”.

În continuare, Înaltpreasfinția Sa a accentuat importanța asumării crucii vieții noastre prin credința în Hristos: „Așa cum ne spune și Mântuitorul Iisus Hristos, noi avem crucea noastră. Însă în viața și în crucea noastră este prezent Hristos, care a spus că va fi cu noi până la sfârșitul veacurilor. Prin botezul în numele Sfintei Treimi, noi ne-am îmbrăcat în Mântuitorul Iisus Hristos. Putem obține mântuirea prin renunțarea la patimile trupești și pământești. Aici pe pământ ne ducem crucea vieții noastre urmând să ne întâlnim cu Mântuitorul Hristos după ce murim trupului pentru ca să dobândim Împărăția veșnică”.

Îndemnul de final a fost acela de a nu uita de Sfânta Cruce și de Mântuitorul Iisus Hristos, izvorul vieții veșnice: „Dumnezeu să ne ajute și să ne întărească să ne purtăm crucea vieții cu bărbăție și cu putere, pentru că Sfânta Cruce este armă împotriva diavolului. Să ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos ca prin Crucea Sa să avem parte de bucurie, pace și multă sănătate trupească și sufletească”.

(Diac. Teodor Marcu)