Prezența Părintelui Mitropolit Irineu la aniversarea a 50 de ani de la fondarea Universității de Medicină și Farmacie din Craiova

Evenimente

Vineri, 2 octombrie 2020, în sala mare a Centrului Multifuncțional Craiova a avut loc festivitatea de comemorare a semicentenarului Universității de Medicină și Farmacie din Craiova (1970-2020).

La invitația domnului Rector Prof. Univ. Dr. Gheonea Dan-Ionuț, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a ținut un cuvânt de binecuvântare, dar și de mulțumire la acest moment aniversar al instituției craiovene. Înaltpreasfinția Sa a subliniat că Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova este o instituție de suflet a Olteniei. Cu toate că vorbim de o perioadă de 50 de ani de funcționalitate oficială, totuși în Oltenia medicina s-a dezvoltat cu mult timp înainte, atât în bolnițele mănăstirilor, dar și în centrele medicale particulare.

Totodată, Înaltpreasfinția Sa a vorbit și de dimensiunea spirituală a medicului, care este chemat la slujirea aceasta de către Dumnezeu, Doctorul sufletului și al trupului: „Noi suntem chemați prin profesia noastră ca să fim mâinile lui Dumnezeu. De aceea, doctorul este mai mult decât un om care lucrează. Doctorul este un om cu vocație. Nu poți să devii medic dacă nu ai vocație. Medicina este un fel de altar, iar medicul este un sacerdot care lucrează împreună cu Dumnezeu la îndreptarea acestor slăbiciuni umane. Valoarea medicului este deosebit de importantă, pentru că el este chemat să lucreze cu Dumnezeu, de la naștere, în timpul vieții și până în clipa când omul trece din lumea aceasta”.

La final, ÎPS Irineu a mulțumit lui Dumnezeu pentru existența acestei instituții medicale în Mitropolia Olteniei și i-a îndemnat pe membrii acesteia să continue activitatea de slujire a oamenilor: „Ne rugăm lui Dumnezeu pentru sănătatea tuturor. El este Cel care ne vindecă și Cel care tămăduiește. Felicităm la ceas aniversar Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova și rugăm pe Bunul Dumnezeu să vă ajute să duceți mai departe acest mandat primit de la înaintașii noștri”.

În semn de prețuire și de recunoștință pentru activitatea rodnică în slujirea oamenilor și a Bisericii, Părintele Mitropolit a conferit distincția Crucea Sfântului Nicodim de la Tismana, clasa I, domnului Prof. Univ. Dr. Tudorel Ciurea, membru al Adunării Eparhiale, în trecut rector al Universității de Medicină și Farmacie din Craiova. Alături de Înaltpreasfinția Sa, s-au aflat Pr. Prof. Univ. Dr. Nicolae Răzvan Stan, decanul Facultății de Teologie din Craiova și Pr. Bogdan Trifu, Consilier Administrativ pentru Arhiepiscopia Craiovei.

(Diac. Teodor Marcu)