Praznicul Sfinţilor Mucenici Serghie şi Vah în Cetatea Băniei

Evenimente

Catedrala Mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova şi-a deschis larg uşile pentru numeroşii credincioşi craioveni veniţi să-i cinstească pe Sfinţii Serghie şi Vah în zilele de 6 şi 7 octombrie. Praznicul celor doi martiri, ale căror moaşte se află la închinare în catedrala craioveană, a fost prefaţat de slujba Vecerniei cu Litie, continuată de rânduiala liturgică a Privegherii. A doua zi, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost prefaţată de slujba Acatistului, săvârşite de un ales sobor de preoţi şi diaconi, în frunte cu părintele arhimandrit Vladimir Dărângă, marele eclesiarh al sfântului locaş de închinare.

La finele Slujbei Euharistice, arhim. Vladimir Dărângă a vorbit despre viaţa şi minunile celor doi sfinţi, detaliind totodată contextul istoric în care cinstitele lor moaşte au fost aduse în Cetatea Băniei. De asemenea, eclesiarhul Catedralei Mitropolitane din Craiova a menţionat grija deosebită a Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Irineu pentru cultul celor doi ocrotitori ai Craiovei.

„Prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu, Neagoe Basarab, sfântul voievod care s-a născut în casa aceasta de lângă noi, căreia îi zicem Casa Băniei, şi a fost botezat în biserica aceasta, în care noi astăzi ne închinăm şi ne rugăm, acum 550 de ani a adus în Oltenia moaştele celor doi megalomartiri. Astfel, de la Curtea de Argeş, prin Râmnicu Vâlcea, acestea au ajuns la noi şi de atunci noi cerem de la ei întotdeauna ajutor în nevoile pe care le avem. De asemenea, prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu, în urmă cu opt ani, când s-a sfinţit noul sediu al Facultăţii de Teologie, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Irineu a găsit de cuviinţă să încredinţeze acest aşezământ de cultură şi învăţătură teologică în grija duhovnicească a Sfinţilor Serghie şi Vah”, a spus arhim. Vladimir Dărângă.

Pr. Ioniţă Apostolache