În ziua de 26 octombrie 2020, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în cinstea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, ocrotitorul Catedralei Mitropolitane și al orașului Craiova. Alături de Înaltpreasfinția Sa, a slujit un sobor de preoți și diaconi, în prezența credincioșilor craioveni și a oficialităților locale.
Potrivit tradiției, în seara zilei de 25 octombrie, a avut loc Slujba Vecerniei unită cu Litia și procesiunea în jurul catedralei cu moaştele Sfinţilor Nifon, Serghie, Vah și Tatiana, ca protos slujind Arhim. Vladimir Dărângă, marele eclesiarh al sfintei catedrale. În fața catedralei au fost așezate sfintele moaște pentru închinare, respectându-se normele sanitare, precum și distanțarea fizică.
În cuvântul de învățătură după Sfânta Liturghie, Înaltpreasfinția Sa a vorbit mai întâi despre viața Sfântului Dimitrie, ale cărui sfintei moaște se află în Catedrala din Tesalonic, Grecia. În timpul persecuțiilor împăratului Dioclețian, Sf. Dimitrie, general al armatei romane, a mărturisit credința creștină pentru care a fost martirizat. Acest gest al muceniciei a fost precedat de întemnițare, unde Sf. Dimitrie s-a întărit în rugăciune și în credința în Dumnezeul cel adevărat. În ceea ce privește legătura strânsă cu poporul român, aceasta este dată și de faptul că Sf. Dimitrie a fost originar din ținuturile sud-dunărene.
În a doua parte a predici, ÎPS Irineu a vorbit despre credință și despre rugăciune, avându-l ca model pe Sf. Dimitrie: „Credința sfântului este mai puternică decât răutatea umană, pentru că nu este o credință într-un om, ci este o încredere în Dumnezeu, care revarsă asupra puterilor noastre slabe o tărie cu totul deosebită, mai presus de orice poruncă și de orice chinuire omenească. Credința Sf. Dimitrie vine din hotărârea lui de a-L urma pe Mântuitorul Hristos, dar și din rugăciune. Cu toții suntem creștini, dar dacă nu avem o practică a rugăciunii nu putem să stăruim în viața noastră și să biruim ispitele care vin de la cel rău. Credința este baza pe care noi o avem prin darul lui Dumnezeu, iar rugăciunea este ridicarea noastră spre Dumnezeu, ca El să vină și să sfințească sufletele noastre. Prin credință, noi îl primim pe Mântuitorul Iisus Hristos în sufletul nostru, Îl așezăm în viața noastră, iar cu rugăciunea noi stăm de vorbă cu El”. De asemenea, trebuie să vedem la Sf. Dimitrie puterea de lepădare față de toate cele pământești, dintre care în vremea sa rangurile militare erau cele mai importante. Cu toate că le obținuse pe merit, după mărturisirea publică a credinței creștine, Sf. Dimitrie a fost deposedat de aceste ranguri. El a alergat după cununile cerești, fiind mărit de Mântuitorul Hristos ca mare purtător de biruință și izvorâtor de mir.
În ultima parte a cuvântului, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu i-a îndemnat pe cei prezenți să fie următori Sf. Dimitrie în credință și să-l cheme în ajutor ori de câte ori avem nevoie: „Sf. Dimitrie ne este nouă astăzi părinte ajutător și mijlocitor. Este părinte pentru că face parte din neamul nostru, mijlocind înaintea lui Dumnezeu pentru noi. Sf. Dimitrie ne învață să fim cu luare aminte la viața noastră, să fim stăruitori în rugăciune, în înțelepciune, în jertfă și întotdeauna în ascultare. Sf. Dimitrie trebuie cinstit cu multă evlavie și dragoste pentru că el este întotdeauna gata să ne vină în ajutor. Dacă ne rugăm către el, ne va ajuta să biruim cu ușurință greutățile vieții noastre”.
La final, Înaltpreasfinția Sa a ținut să mulțumească lui Dumnezeu și Sf. Dimitrie pentru această zi de hram a Catedralei Mitropolitane și a orașului Craiova, tuturor celor prezenți, credincioși și autorități locale: „Mulțumim lui Dumnezeu pentru această zi binecuvântată și Sfântului Dimitrie, ocrotitorul nostru al tuturor. De asemenea, mulțumim și oficialităților locale și județene pentru organizarea acestei zi de sărbătoare. Să ne rugăm la Dumnezeu cu toată smerenia și credința să ne ajute să trecem cu ușurință aceste zile de încercare. Bunul Dumnezeu să vă dea pace, sănătate, bucurie, iar tuturor celor care poartă numele Sfântului Dimitrie, le dorim La mulți și binecuvântați ani!”.
(Diac. Teodor Marcu)