Proiecte desfăşurate de Grupul „Tinerii Maicii Domnului” din Craiova

Evenimente

Grupul Parohial “Tinerii Maicii Domnului” s-a implicat în această perioadă într-o serie de acţiuni menite să vină în sprijinul semenilor sau care au marcat evenimente speciale. Totodată, în funcţie de măsurile sanitare care vor fi luate şi respectându-le în totalitate, aceşti tineri, alături de pr. Mihail Scorbură, coordonatorul Grupului, au programat şi pentru viitor activităţi sociale sau prilejuite de sărbătoarea de 1 Decembrie, Ziua Naţională a României.

Acţiune caritabilă pentru copii

Astfel, în prezent, Grupul de tineri desfăşoară o acţiune caritabilă, organizând colectă de haine, jucării, dulciuri şi alte alimente neperisabile. Acţiunea are drept scop ajutorarea copiilor care provin din familii dezavantajate social prin pachete oferite în data de 6 decembrie, în ziua Sfântului Ierarh Nicolae. Credincioşii care doresc să sprijine această campanie de ajutorare pot face donaţii în zilele de luni şi marţi, la Biserica “Madona Dudu” din Craiova, unde în prezent îşi desfăşoară activitatea Grupul Parohial. “Dacă anul trecut am reuşit să ajutăm aproximativ 200 de copii, sperăm ca anul acesta numărul să fie cel puţin la fel de mare. Pentru tinerii acestui grup este o bucurie participarea la astfel de acţiuni filantropice deoarece se simt utili, importanţi, şi până acum de multe ori au gustat bucuria de a dărui”, a subliniat pr. Mihail Scorbură, coordonatorul Grupului Parohial “Tinerii Maicii Domnului” din Craiova.  Părintele a subliniat de asemenea că, în vederea identificării unui număr cât mai mare de familii cu copii, aflate în nevoie, va colabora şi în acest an cu Asociaţia Vasiliada şi cu alte Parohii din Arhiepiscopia Craiovei.

“Ziua îngerilor”, cu prilejul sărbătorii Sfinţilor Mihail şi Gavriil

Părintele Mihail Scorbură aminteşte de asemenea de un alt moment care a fost sărbătorit recent de tineri, Sfinţii Mihail şi Gavriil. Ca în fiecare an, pentru ei a fost prilej de a reliefa importanţa acestor sfinţi în viaţa noastră, de a rosti rugăciuni specifice, de a-i conştientiza pe cei din jur de semnificaţia acestei mari sărbători şi de a fi împreună, cu respectarea măsurilor impuse în contextul pandemiei.

“În data de 8 noiembrie, când au fost sărbătoriţi Sfinţii Mihail şi Gavriil, Grupul Parohial de tineri a încercat să conştientizeze copiii care vin la Biserica «Maica Domnului» din Craiova că este şi ziua îngerilor păzitori şi a tuturor îngerilor. Şi astfel, în această zi, la biserică s-a organizat pentru toţi copiii «Ziua îngerilor». Şi anume, copiii au fost rugaţi să rămână, după slujbă, au rostit împreună rugăciunea «Înger, îngeraşul meu», apoi au ascultat «Povestea îngerului păzitor», au căutat îngeri în biserică, încercând să-i numere, şi totodată au încercat fiecare dintre ei să povestească despre câte un moment în care ei au simţit că îngerul dat de Dumnezeu la botez i-a păzit, i-a ocrotit. De asemenea, copiii au avut şi câteva surprize frumoase, de care au putut să se bucure, simţind cu adevărat că este ziua îngerilor. Totodată, cei mari din Grupul Parohial, după un astfel de moment, şi ei s-au simţit bucuroşi, şi în jurul unor prăjituri şi altor daruri s-au bucurat şi ei ca nişte adevăraţi îngeri mai mari pentru cei mici”, a povestit părintele Mihail Scorbură.

Pregătiri pentru ziua de 1 Decembrie şi pentru sărbătorile de iarnă

Printre proiectele de viitor evidenţiate de către pr. Scorbură amintim o excursie la mănăstiri din Oltenia, care va fi organizată în funcţie de măsurile care vor fi luate de autorităţi, şi realizarea de cruciuliţe cu tricolorul, pentru ziua de 1 Decembrie, Ziua Naţională a României.

“Pe viitor, dacă ne va îngădui perioada pe care o trăim în aceste momente în ţară, Grupul Parohial încearcă să realizeze şi o excursie, în funcţie de situaţie, la mănăstirile din Oltenia, pentru ca astfel ei să se îmbogăţească din punct de vedere duhovnicesc. Iar pentru perioada 30 noiembrie – 1 Decembrie, tinerii noştri nu pot să stea indiferenţi, ci vor realiza, ca în fiecare an, cruciuliţe cu tricolor, pentru a le oferi credincioşilor de la biserică. De ce? Pentru ca oamenii să le poarte cu bucurie în piepturile dumnealor, amintindu-şi că totodată sunt şi creştini, şi români. Astfel, pentru data de 30 noiembrie, ei vor avea crucea, ca armă împotriva diavolului şi ca demnitatea de creştin, iar pentru data de 1 Decembrie vor avea şi tricolorul”, a adăugat coordonatorul Grupului Parohial “Tinerii Maicii Domnului”.

Pregătirea pentru sărbătorile de iarnă rămâne un obiectiv important pentru tineri, astfel că aceştia vor învăţa colinde noi şi le vor repeta pe cele deja cunoscute.

“De asemenea, în perioada imediat următoare, tinerii noştri se pregătesc şi pentru cântarea colindelor. Vor învăţa colinde noi, avem bucuria să avem printre noi o fată care vine tocmai din zona Satu Mare şi va încerca să ne înveţe câteva colinde tradiţionale din zona respectivă, şi vom încerca şi noi, după putere, să încântăm pe credincioşi cu mesajul Naşterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos transmis de către copii într-un mod cât mai frumos, prin colinde. Toate aceste activităţi, într-adevăr, se realizează, în situaţia de faţă, cu măsurile necesare pentru a fi protejaţi atât copiii, cât şi cei care sunt alături de ei”, a conchis pr. Mihail Scorbură.

Grupul Parohial de tineri, coordonat de pr. Scorbură, a fost înfiinţat în anul 2007. Pentru că grupul a fost fondat în data de 8 noiembrie, în Postul Adormirii Maicii Domnului, tinerii au hotărât ca numele Grupului să fie “Tinerii Maicii Domnului”, luând pe Maica Domnului ca Ocrotitoare, după cum explică pr. Mihail Scorbură.

Gabriela Firu

Foto: Arhivă Mitropolia Olteniei