Liceul Teologic „Sfântul Nicodim” din Târgu Jiu, reprezentat la Concursul internaţional de traduceri „Juvenes Translatores”

Evenimente

Liceul Teologic „Sfântul Nicodim” din Târgu-Jiu a fost selectat pentru a participa, în data de 26 noiembrie, la Concursul internaţional de traduceri ,,Juvenes Translatores”, organizat de Direcţia Generală Traduceri a Comisiei Europene. La acest concurs vor participa 33 de unităţi de învăţământ din ţară, printre care, din Oltenia, Colegiul Naţional ,,Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu şi Colegiul Tehnic ,,Lorin Sălăgean” Drobeta Turnu Severin. Concursul se va desfăşura online, în data 26 noiembrie 2020, între orele 11.00-13.00, ora României, în toate şcolile participante. Din cadrul Liceului Teologic din Târgu Jiu vor participa la concurs elevii Băbăneaţă Robert Gabriel şi Tufoi Maria Aurora, din clasa  XI C, la Limba Franceză, sub coordonarea doamnei prof. Trăistaru Monica Vasilica, iar pentru Limba Engleză vor participa elevii Roman Cătălin Gheorghe, Rusan Bogdan Florian şi Şoşoi Mihnea Mihai, din clasa XI A, având coordonator pe doamna prof. Cornescu Corina Lavinia.

Potrivit regulamentului concursului, elevii vor putea utiliza dicţionare pe suport de hârtie, fără a fi însă acceptată utilizarea dicţionarelor electronice sau online, instrumentelor de traducere asistată de calculator, de corectoare ortografice sau de programe de traducere automată. Fiecare traducere va fi evaluată de către un comitet alcătuit din traducători şi revizori din cadrul DG Traduceri. Câştigătorii vor fi anunţaţi până la începutul lunii februarie 2021. În funcţie de contextual epidemiologic şi de măsurile impuse de autorităţi, elevii premiaţi vor fi invitaţi să participe la o ceremonie la Bruxelles, unde vor avea prilejul să cunoască traducători profesionişti din cadrul Comisiei Europene. Participanţii care au realizat traduceri de calitate excelentă, dar nu vor fi desemnaţi câştigători, vor primi menţiuni speciale.

Concursul se adresează elevilor de liceu în vârstă de 17 ani şi se desfăşoară simultan în toate şcolile selectate din UE. Scopul concursului este de a arăta tinerilor ce înseamnă să fii traducător profesionist. Concursul oferă, de asemenea, o oportunitate de a evidenţia bogata diversitate lingvistică a Europei.

Gabriela Firu