Un nou număr al revistei parohiale „Lumina creştină”

Evenimente

Parohia “Sfântul Nicolae” – Brânduşa din Craiova a publicat un nou număr al revistei parohiale “Lumina creştină”, periodic de informare şi catehizare. Astfel, credincioşii din cadrul Parohiei Brânduşa au primit numărul 5 al revistei, din anul 2020, respectiv numărul 68 de când a fost reeditată publicaţia creştină, începând cu anul 2007.

«Lumina creştină» este o publicaţie care prima dată a văzut lumina tiparului în perioada interbelică, fiind scoasă de către un grup de vestiţi şi cărturari preoţi olteni, în frunte cu Teodor Mirescu, fost paroh al Bisericii Brânduşa din Craiova. Părintele Mirescu nu doar că a fost om cult şi bun organizator, motiv pentru care a fost ales şi protopop, ci a şi suferit în temniţele comuniste pentru curajul mărturisirii. O mărturisire a acestui preot este chiar «Lumina creştină» care, în paginile ei, în perioada interbelică, oferea spre lectură cititorilor scrisori ale soldaţilor români de pe frontul din Răsărit, poezii care evocau lupta împotriva bolşevismului şi alte lucruri de acest gen. Evident că după schimbarea regimului, când au venit comuniştii la putere, preotul Teodor Mirescu a fost întemniţat. Există mărturii în literatura memorialistică ce atestă că părintele Teodor Mirescu a fost chiar subiectul unei minuni. «Lumina creştină» a fost difuzată în perioada respectivă în toată Mitropolia Olteniei iar banii care rezultau în urma comercializării ei sub forma abonamentelor erau trimişi tot soldaţilor români de pe frontul din Răsărit”, a subliniat preotul paroh Gabriel Sorescu.

“De vorbă cu preotul” şi “Minuni ale zilelor noastre”, printre rubrici

După cum explică părintele Gabriel Sorescu, după instaurarea regimului comunist, această publicaţie a fost sistată, reluându-se editarea şi tipărirea ei în anul 2007, bine-nțeles într-o nouă formă. „Pe prima pagină noi prezentăm rubrica «Sărbători creștine», unde cititorul poate să vadă care au fost evenimentele religioase deosebite din lunile trecute şi cele din luna care urmează, apoi «Stiri din viaţa parohiei», un articol de fond «De vorbă cu preotul», rubrica de «Poezie religioasă», şi ne propunem ca în fiecare număr să prezentăm câte o minune a sfinţilor noştri, o minune contemporană, în cadrul rubricii «Minuni ale zilelor noastre». Spre exemplu, în acest ultim număr prezentăm câteva minuni mai puţin cunoscute ale Sfântului Ioan Gură de Aur. În partea de final a revistei prezentăm «Μărturii» sau exemple de bună practică a preoţilor din Eparhia noastră sau Patriarhia noastră şi câteva informaţii despre evenimentele de viitor”, a completat pr. dr. Gabriel Sorescu.

Revista este editată în două forme: în format tipărit, în aproximativ 500 de exemplare, care sunt gratuit distribuite credincioşilor participanţi la slujbe, şi în format online, transmisă către cei peste 600 de abonaţi la Agenda Creştinului.

Gabriela Firu