Scriitorul Marin Sorescu a fost comemorat în localitatea natală Bulzeşti

Evenimente

Scriitorul Marin Sorescu a fost comemorat zilele trecute în localitatea natală Bulzeşti. La Biserica filie Seculeşti, cu hramul ,,Înălţarea Domnului”, ctitorită de marele scriitor, a fost săvarşit un parastas duminică, 29 noiembrie, de către preoţi din localităţile învecinate şi de către preotul paroh Florin Nicolae Sanda, cu respectarea măsurilor sanitare impuse în contextul pandemiei. Slujba de pomenire a fost săvârşită după Sfânta Liturghie.

„Am săvârşit slujba de pomenire a ctitorului Bisericii, poetul Marin Sorescu, care la data de 8 decembrie 1996 a plecat la Domnul, la vârsta de numai 60 de ani. Considerăm că îi suntem datori să săvârşim acest parastas, datorită faptului că poetul a fost cel cu iniţiativa de a construi această biserică, în timpul regimului comunist, fiind sfinţită de către vrednicul de pomenire Înaltpreasfinţitul Părinte Nestor, Mitropolitul Olteniei din acea vreme. În prezent, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Irineu, am început demersurile pentru a înfrumuseţa această biserică cu o pictură”, a subliniat părintele paroh Florin Nicolae Sanda.

La acest moment au fost prezenţi nepoata lui Marin Sorescu, Beatrice Silvia Sorescu, alături de soţul acesteia, prof. univ. Nicolae Bălaşa, care au subliniat legătura dintre Marin Sorescu şi Parohia Bulzeşti,  prezentare intitulată „Poetul Marin Sorescu şi localitatea Bulzeşti”. „La 8 decembrie 1996 s-a stins din viaţă unul dintre cei mai mari scriitori contemporani, Marin Sorescu. În primăvara acelui an, la aniversarea sa, scriitorul afirma: «Mijlocul vieţii omeneşti cred că este vârsta de 60 de ani. Să fie clar!»

Scriitorul nu ştia că în acel an avea să se stingă din viaţă pe patul Spitalului Elias din Bucureşti. Marin Sorescu s-a construit încă din tinereţe, când scria parodii, ca să se caute pe sine. Dorinţa de a fi original în tot ceea ce a scris l-a situat pe Marin Sorescu pe o treaptă aparte a spiritualităţii. Poet nepereche al generaţiei sale, dramaturg de excepţie, critic laolaltă, Sorescu este un scriitor total”, a declarat nepoata scriitorului, Beatrice Silvia Sorescu.

Gabriela Firu