Eveniment dedicat cercetării, în cadrul Facultăţii de Teologie din Craiova

Evenimente

Facultatea de Teologie din Craiova a participat în această perioadă la un eveniment dedicat cercetării, organizat în cadrul Universităţii din Craiova şi adresat elevilor din liceele incluse în proiect. Cu  prilejul evenimentului intitulat „Noaptea Cercetătorilor”, Facultatea de Teologie a prezentat trei cercetări, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei.

Astfel, lect. univ. dr. Gabriela Ştefăniţă şi lect. univ. dr. Gabriela Mardale, din cadrul Departamentului de Artă Sacră, au prezentat un film intitulat „Restaurarea între ştiinţă şi artă”, în care se pune accentul pe procesul prin care o icoană este restaurată. Asist. univ. drd. Laura Semenov, din cadrul aceluiaşi Departament, a  prezentat etapele de realizare a unei picturi în videoclipul intitulat „Pictură, de la vocaţie la carieră artistică şi întâlnire spirituală”, iar pr. lect. univ. dr. Sorin Bora şi diac. lect. univ. dr. Mihai Ciurea, din cadrul Departamentului de Teologie, au prezentat „Elemente inedite în rugăciunea Tatăl nostru”. Toate înregistrările au fost realizate de către o echipă de la televiziunea craioveană Tele U în sălile de cursuri şi în laboratoarele Facultăţii de Teologie.

Laborator de restaurare icoană, în cadrul Facultăţii de Teologie

„Facultatea noastră deţine în cadrul său 3 laboratoare de restaurare: Laboratorul de restaurare pictură murală (coordonat de Lect. Univ. Dr. Gabriela Ștefăniță), Laboratorul de restaurare carte veche (coordonat de Expert restaurator Cristina Camelia Ghițescu) și Laboratorul de restaurare icoană. În cadrul laboratorului de restaurare icoană se restaurează bunuri de patrimoniu mobil care fac parte din colecţia Arhiepiscopiei Craiovei. Ele sunt aduse în laboratorul nostru şi beneficiază de operaţiuni de conservare, restaurare, menite să le salveze din starea în care se află în momentul în care vin la noi şi să le fie perpetuată, să le fie mărită existenţa, durata de viaţă pe o perioadă cât mai îndelungată. În momentul în care ele ajung în laborator, fiecare piesă este studiată în amănunt, este cercetată cu aparatura de specialitate din laborator şi este întocmită o documentaţie amplă pentru fiecare piesă în parte, o documentaţie care ne ajută pe noi, restauratorii, să înţelegem cu exactitate atât componenţa ei, atât modul în care a fost realizată, a fost confecţionată, dar mai mult decât atât, pentru a stabili o tehnologie proprie de restaurare, o metodologie exactă care să fie compatibilă cu materialitatea obiectului, cu tehnica sa de execuţie şi să fie proprie ei”, a declarat lect. univ. dr. Gabriela Mardale, din cadrul Departamentului de Artă Sacră.

Reacţiile care au venit din partea elevilor au fost numeroase, spun reprezentanţii Facultăţii de Teologie, iar un număr semnificativ dintre elevii participanţi s-au arătat interesaţi în mod deosebit de cercetarea care se face în cadrul unităţii de învăţământ teologic universitar, din Craiova. „Toate prezentările s-au bucurat de numeroase aprecieri, pentru că, de data aceasta, evenimentul s-a desfăşurat exclusiv online, iar participanţii nu s-au întâlnit faţă în faţă cu cercetătorii, dar au putut să vadă filmuleţe realizate. În cazul nostru, acestea au fost realizate în Paraclisul Facultăţii, în sălile de curs şi în laboratoarele de specialitate de la Facultatea de Teologie din Craiova. În ceea ce priveşte prezentarea elementelor inedite în rugăciunea «Tatăl nostru», pe care am realizat-o împreună cu părintele profesor Mihai Ciurea, aceasta a fost una în care se prezintă principalele repere ale cercetării rugăciunii «Tatăl nostru» în teologia românească. Participanţii au putut să afle numiri ale rugăciunii «Tatăl nostru» de-a lungul timpului în manuscrise, să afle diferite variante ale rugăciunii «Tatăl nostru» şi, desigur, care sunt sensurile corecte ale rugăciunii «Tatăl nostru»”, a precizat pr. lect. univ. dr. Sorin Bora.

Întreaga manifestare a avut ca public ţintă elevii de liceu înscrişi în proiect. Fiecare elev de liceu a avut la dispoziţie întreaga listă de filmuleţe ale Universităţii din Craiova, pe care a avut posibilitatea să le vizualizeze şi astfel să afle amănunte din culisele cercetării Universităţii din Craiova. Coordonatorul principal al acestei activități din partea Facultății de Teologie a fost Părintele Decan Prof. Univ. Dr. Nicolae Răzvan Stan.

https://noapteacercetatorilor.ucv.ro/documentar-ucv/

Pictură, de la vocație la cariera artistică și împlinire spirituală

Elemente inedite în rugăciunea Tatăl nostru

Gabriela Firu