Parohia Urzicuţa din judeţul Dolj desfăşoară, în perioada 8 – 23 decembrie, a doua ediţie a campaniei caritabile “Dăruind vei dobândi”, care are drept scop ajutorarea copiilor, a familiilor defavorizate cu mulţi copii şi a bătrînilor aflaţi în dificultate.
„Ca în fiecare an, în apropierea marelui praznic al Naşterii Domnului, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, şi a părintelui protoiereu Neacşu Cătălin, Parohia Urzicuţa continuă obiceiul de a-i sprijini pe cei aflaţi în nevoie, îndreptându-şi atenţia către familii aflate în dificultate, în special către copii. Deşi în acest an sărbătorile sunt diferite, campania «Dăruind vei dobândi» îşi propune să aducă bucurie şi zâmbet în casele familiilor beneficiare”, a precizat preotul Daniel Ţenea, paroh al Bisericii „Sfântul Gheorghe” din localitatea Urzicuţa.
Colectă de alimente neperisabile, jucării şi îmbrăcăminte
Credincioşii sunt îndemnaţi să aducă la Biserica parohială produse de îmbrăcăminte, jucării, alimente neperisabile, cât şi fructe şi legume, de asemenea se face un apel către persoanele care pot susţine financiar sprijinirea acestor categorii de persoane. „Activitatea strângerii de fonduri, de alimente neperisabile, hăinuţe, dulciuri, se va încheia pe data de 23 decembrie. Până la această dată, toţi cei care doresc să se alăture sunt aşteptaţi la Biserica parohială din comuna Urzicuţa. Grija pe care o purtăm familiilor nevoiaşe cu mulţi copii, cât şi persoanelor vârstnice, singure, şi dragostea cu care îi înconjurăm nu ar putea fi valorificată pe deplin fără sprijinul oamenilor cu inima bună şi sufletul deschis către suferinţa aproapelui. Pentru că bucuria din sufletul lor nu se compară cu micul efort pe care îl putem face. Cel mai frumos cadou pe care am putea să ni-l facem ar fi să încercăm să dăm din fericirea noastră şi altora, să încercăm să redăm speranţă chiar pentru câteva zile celor care poate şi-au pierdut-o. Ne dorim ca la sfârşitul acestei campanii să le putem aşeza pe masa de Crăciun alimentele de bază, iar pentru copii, dulciuri, fructe, îmbrăcăminte, jucării sau orice alt fel de cadouri. Pentru că în ziua Naşterii Domnului, în Biserica parohială, după săvârşirea Sfintei Liturghii, va avea loc un program de colinde cântat la strană, iar la final toţi copiii şi tinerii prezenţi vor primi daruri, apoi vom merge la casele persoanelor vârstnice şi la familiile defavorizate, bine-nteles totul desfăşurându-se cu respectarea normelor de protecţie sanitară”, a adăugat părintele Daniel Ţenea.
„Contează cât de multă iubire punem în dăruire”
Părintele paroh vorbeşte de asemenea despre importanţa gesturilor caritabile şi a solidarităţii faţă de cei aflaţi în nevoie. „Sărbătoarea Naşterii Domnului este prilej de bucurie pentru fiecare dintre noi, de aceea împărtăşim această bucurie prin solidaritate şi dragoste cu cei aflaţi în nevoie. În această perioadă de grea încercare pentru toţi, responsabilitatea care ne revine celor care suntem bine este să le fim aproape acelora care au nevoie de noi, astfel să le aducem şi lor mulţumire şi, în felul acesta, aducându-i mulţumire şi lui Dumnezeu, pentru că încă suntem sănătoşi. Această Sărbătoare a Naşterii Domnului este în acelaşi timp o sărbătoare a păcii şi armoniei între oameni, pentru că, atunci când S-a născut Pruncul Iisus Hristos în Betleem, îngerii din cer au cântat «Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu şi pe pământ pace, între oameni bunăvoire!». Deci în această perioadă trebuie să fim mai buni şi să izvorască din adâncul sufletului nostru pace şi dăruire. Unul dintre Părinţii Bisericii, şi anume Nicolae Steinhardt, afirmă că nu contează cât de mult dăruim, ci cât de multă iubire punem în dăruire. Pentru că orice gest de dragoste venit din inimă este bineplăcut înaintea lui Dumnezeu. Nu trebuie să ai bogăţie ca să fii generos, tocmai Dumnezeu ne îndeamnă să dăruim din puţinul nostru, din ceea ce avem şi din ceea ce nu avem. Să dăruieşti un zâmbet, o vorbă bună, o pâine, iubire, compasiune, înţelegere, adică o fărâmă din inima ta înseamnă foarte mult înaintea semenilor noştri şi înaintea lui Dumnezeu”, a explicat părintele Daniel Ţenea.
Părintele apreciază că denumirea acestei campanii este reprezentativă şi pune accent pe calitatea persoanelor aplecate spre săvârşirea faptelor bune şi care devin mai bogate sufleteşte, sprijinindu-i pe cei aflaţi în suferinţă. „Αm ales această denumire proiectului nostru «Dăruind vei dobândi», pentru că acesta este adevărul: dăruind, nicidecum nu sărăceşti, ci, culmea, te îmbogăţeşti. Acesta este marele mister al iubirii creştine în Mântuitorul Iisus Hristos. Aşadar, generozitatea sau milostenia este un fruct văzut şi atât de hrănitor al dragostei creştine. Doresc în continuare să aduc mulţumiri celor care ne-au sprijinit şi ne sprijină în acest moment, şi tuturor celor care se vor alătura şi pe parcurs campaniei noastre, celor care se gândesc la semenii lor, pentru că este foarte important în această perioadă să facem cât mai mult bine. Cu această nădejde rog pe Bunul Dumnezeu să răsplătească tuturor celor ce dăruiesc cu inimă bună, bineştiind că Dumnezeu iubeşte pe cel ce dă cu voie bună”, a conchis părintele paroh Daniel Ţenea.
Gabriela Firu