Noi preoți duhovnici în Arhiepiscopia Craiovei: „A fi duhovnic înseamnă a fi omul de duh, omul de suflet, omul de sfințenie”

Evenimente

În ziua de 17 decembrie 2020, la Paraclisul „Sf. Serghie și Vah” al Facultății de Teologie Ortodoxă din Craiova, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit rânduiala hirotesiei întru duhovnicie pentru noi preoți în parohiile din eparhie.

În tradiția și practica Bisericii Ortodoxe, preoții hirotoniți primesc duhovnicia după o perioadă de pregătire și maturizare duhovnicească. Cel care primește această chemare de a spovedi trebuie mai întâi să se familiarizeze cu sfintele slujbe, dar și cu credincioșii din parohia încredințată spre păstorire cu binecuvântarea ierarhului locului.

După citirea rugăciunii de înduhovnicire, Părintele Mitropolit Irineu le-a vorbit preoților prezenți despre chemarea de duhovnic și despre datoria de a spovedi credincioșii din parohii. Înaltpreasfinția Sa a caracterizat această chemare folosindu-se de următoarele cuvinte: dialog, intimitate, mângâiere și vindecare.

Duhovnicul trebuie să cunoască starea în care se află cel care vine să se spovedească, iar dialogul este de maximă importanță pentru această lucrare. Intimitatea se referă la păstrarea pentru sine a celor pe care penitentul i le-a încredințat duhovnicului. În această activitate pastorală, preotul trebuie să învețe să fie mângâietor, din dragoste și din compătimire sufletească pentru cel care se află în păcate. Vindecarea omului păcătos o săvârșește Însuși Mântuitorul Hristos, Doctorul sufletelor și al trupurilor, prin lucrarea Sfântului Duh. Duhovnicul este împreună lucrător cu Duhul Sfânt pentru ca omul să fie curățit de păcate și vindecat.

Pentru a oferi o imagine a situației omului păcătos, ÎPS Irineu a amintit de parabola samarineanului milostiv, atunci când omul căzut între tâlhari a fost ajutat să se ridice și să ajungă la adăpost în casa de oaspeți (Luca 10, 25-37). Prin excelență, Samarineanul milostiv este Hristos Domnul, care îi aduce pe oamenii păcătoși în casa de oaspeți, adică în Biserica Sa. Aici intervine lucrarea preotului duhovnic, care continuă să aibă grijă de omul căzut în păcate pentru a se vindeca: „Noi suntem în casa de oaspeți a Mântuitorului Iisus Hristos, adică în Biserică, unde cei bolnavi ne-au fost încredințați. Noi continuăm vindecarea celor bolnavi, după ce mai întâi au fost îngrijiți de Hristos Domnul. Trebuie să participăm cu toată iscusința la îndreptarea celui bolnav. Atunci când Mântuitorul Hristos va reveni pe pământ, trebuie să ne găsească pe fiecare dintre noi la datorie, adică să ne găsească preocupați de credincioși”.

Îndemnul de final al Înaltpreasfințitului Mitropolit Irineu a fost acela ca preoții să lucreze atenți în via Domnului. Duhovnicul nu poate ajunge să fie un bun duhovnic dacă nu are la rândul său un duhovnic. Din nefericire, sunt preoți care nu se spovedesc din cauza autosuficienței și a părerii de sine: „Fiți aceia pe care vă caută lumea pentru ca să-i vindecați, însă pentru a atinge acest obiectiv, trebuie mult sacrificiu din partea dumneavoastră. Găsiți-vă voi înșivă duhovnici buni. Un preot care nu are un duhovnic nu va putea să fie un duhovnic bun și nu va putea să rezolve problemele care se ivesc în viața pastorală. Cu alte cuvinte, veți merge la parohie unde veți avea mult de lucru. Nu lăsați niciodată ca graba și indiferența să pună stăpânire pe sufletele dumneavoastră. Preotul care se grăbește la spovedanie nu a priceput nimic, fiind indiferent de starea sufletească a credinciosului. La spovedanie îl întâlnești pe credincios așa cum este el. Atunci el își spune necazurile și neîmplinirile sale. Dacă veți ști să le analizați și să le dați sfatul cel mai bun, să-l îndreptați spre calea binelui și a Bisericii, atunci l-ați câștigat pe cel păcătos pentru Împărăția lui Dumnezeu și pentru mântuirea dumneavoastră”.

Au primit duhovnicia preoții din parohiile următoare: Pr. Lucian Zenoviu Bot, Parohia „Sf. Nicolae”-Dorobănția, Pr. Grigorie Brănescu, Parohia Ștefănești, Pr. Alexandru Robert Cazan, Parohia Aniniș, Pr. Marian Popescu, Parohia Hurezani, Pr. Ioan Laurențiu Tudor, Parohia Răchita Brabova, și Pr. Nicolae Verdeși, Parohia Țânțăreni. Preoți au primit în dar din partea Părintelui Mitropolit Irineu o Cruce de binecuvântare și un Molitfelnic. La acest moment deosebit de important pentru lucrarea pastoral-misionară în parohiile din Arhiepiscopia Craiovei a fost prezent Arhim. Vladimir Dărângă, eclesiarhul catedralei mitropolitane „Sf. Mare. Mc. Dumitru” Craiova, și pr. Adrian Trifu, consilier administrativ eparhial.

(Diac. Teodor Marcu)