Liturghie arhierească la Praznicul Împărătesc „Nașterea Domnului după trup”, în Catedrala Mitropolitană „Sf. Mare Mc. Dumitru”, Craiova

Evenimente

În ziua de 25 decembrie 2020, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, pentru praznicul împărătesc „Nașterea Domnului după trup”. Sfânta slujbă a avut loc la altarul Catedralei Mitropolitane „Sf. Mare Mc. Dumitru”, din Craiova, la care a participat un ales sobor de preoți și diaconi, dintre care amintim pe Arhim. Vladimir Dărângă, marele eclesiarh, și pe Pr. Grigore Vulcănescu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Craiovei.

După ieșirea cu cinstitele daruri, moment numit din punct de vedere tipiconal Vohodul Mare, diaconul Puiu Irinel Emanuel a fost hirotonit în treapta de preot, pe seama Paraclisului Mitropolitan „Sf. Gheorghe Vechi”, din Craiova.

După Axion, teologul Sorin Grigore Vulcănescu a fost hirotonit diacon pe seama Catedralei Mitropolitane „Sf. Mare Mc. Dumitru”, din Craiova. Tânărul Sorin Grigore este absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă din București, promoția 2012, cu studii doctorale la aceeași facultate, finalizate în septembrie 2020.

Ca în fiecare an, preacucernicul părinte Arhim. Vladimir a dat citire Pastoralei la Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos, semnată de către Dr. Irineu, prin harul lui Dumnezeu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei.

La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Mitropolit Irineu a dorit să facă urările de sărbători fericite, îndemnând la rugăciune și la duhovnicească petrecere:

„Ne rugăm ca Bunul Dumnezeu să ne dăruiască această sfântă sărbătoare în pace și liniște. Ne rugăm pentru toți cei care sunt în necazuri și nevoi. Nădăjduim, cu mila lui Dumnezeu, că ne va da întotdeauna bucuria și harul Său spre folos pentru viața noastră și a semenilor noștri. Dumnezeu să vă binecuvinteze, să vă întărească în credință și să vă sporească rugăciunile, cu al Său har și cu a Sa iubire de oameni, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”.

(Diac. Teodor Marcu)

(Foto credit: Mitropolia Olteniei / Stanciu Ionuț)