Început de an prin Liturghie arhierească în Catedrala Mitropolitană „Sf. Mare Mc. Dumitru” din Craiova: „Vă dorim să aveți un an binecuvântat și liniștit”

Evenimente

În prima zi a lunii ianuarie, creștin-ortodocșii prăznuiesc „Tăierea-împrejur cea după trup a Domnului Hristos” și viața  Sfântului Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei Capadociei (330-379 d. Hr.). În același timp, din punct de vedere civil, serbăm trecerea într-un nou an calendaristic.

În această zi de întreită bucurie, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, în Catedrala Mitropolitană „Sf. Mare Mc. Dumitru”, din Craiova, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi. La finalul sfintei slujbe, Părintele Mitropolit Irineu a ținut un cuvânt de învățătură și de binecuvântare.

În prima parte a cuvântului, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre dimensiunea teologică a timpului vieții. Acum, când am pășit în noul an, trebuie să înțelegem rostul timpului în viața noastră. Pentru creștini, sfințirea numelui lui Dumnezeu în sufletele noastre se face în timpul mântuirii noastre. Cine înțelege rolul timpului, înțelege și moartea ca trecere într-o altă dimensiune existențială: „Prin moarte nu schimbăm altceva decât hainele trupului nostru ca să viețuim în Împărăția Tatălui ceresc. Aici pe pământ nu avem decât un timp de pregătire și de sfințire, un timp de rugăciune și de dăruire a vieții noastre lui Dumnezeu, așa cum spunem în ectenii: Toată viața noastră lui Hristos-Dumnezeu să o dăm. Mai mult decât atât, noi am primit viața de la Dumnezeu și o încredințăm lui Dumnezeu ca să o sfințească pentru a ne dărui cununa cea neveștejită a Împărăției Sale. Cu alte cuvinte, timpul acesta ne este dat pentru mântuirea noastră. El trebuie să fie marcat de fapte bune. Nu putem trece prin viața aceasta fără să avem o creștere. După naștere, creștem, trecem prin copilărie, ajungem la adolescență și la maturitate. Același lucru trebuie să se petreacă și cu sufletul și viața noastră duhovnicească”.

În a doua parte a predicii, ÎPS Irineu a explicat că există o legătură între faptele lui Hristos din timpul vieții pământești și mântuirea noastră. În înțelegerea ortodoxă, tăierea împrejur din Vechiul Testament devine Sfânta Taină a Botezului: „Tăierea împrejur devine, pentru creștini, botezul, îngroparea și învierea cu Mântuitorul Iisus Hristos dar și înfierea cu Tatăl Cel ceresc. Dacă Tăierea împrejur era un simbol al legământului lui Dumnezeu cu poporul ales, prin Sfântul Botez noi devenim copii ai Tatălui ceresc și moștenitori ai Împărăției cerurilor”. Din pericopa evanghelică de la Luca (capitolul al II-lea, versetele 20-21; 40-52), citită la Sfânta Liturghie, putem vedea cum viața lui Hristos, Fiul Tatălui și Fiul Omului, s-a desfășurat după anumite etape, asemenea creșterii noastre în timp: „Hristos marchează orice etapă a vieții. Născut în ieslea din Betleem, Îl vedem acum la adolescență, ca apoi să ajungă la vârsta deplinătății când va lua crucea, va fi răstignit, va învia și Se va înălța întru slavă. Toate acestea ne arată că prin asumarea firii umane, Hristos a putut să ne vindece de toate slăbiciunile și neputințele noastre”.

În ultima parte a cuvântului de învățătură, Părintele Mitropolit Irineu a vorbit despre Sfântul Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei Capadociei, următorul vieții lui Hristos. Înaltpreasfinția Sa a amintit de educația creștină pe care a primit-o în familie, de viața sa dedicată rugăciunii, milosteniei și Bisericii. Sf. Vasile este autorul Liturghiei care îi poartă numele, săvârșită de 10 ori în timpul unui an liturgic. De asemenea, el este fondatorul așezămintelor sociale numite Vasiliade, dar și autorul a numeroase cărți teologice, care apărau dumnezeirea Fiului întrupat și a Sfântului Duh, față de învățăturile greșite ale lui Arie și Macedonie. ÎPS Irineu i-a îndemnat pe credincioși să citească integral viața Sfântului Vasile cel Mare și să-l cheme în rugăciune ori de câte ori sunt în necazuri.

La final, Înaltpreasfinția Sa i-a binecuvântat pe cei prezenți și le-a urat tradiționalul La mulți ani: „Vă dorim să aveți un an binecuvântat și liniștit, feriți de evenimente nefericite și necazuri. Îl rugăm pe Sfântul Vasile cel Mare să vă binecuvânteze și să vă însoțească în rugăciunile și faptele cele bune. Rugăm pe bunul Dumnezeu să binecuvânteze pe cei care poartă numele Sfântului Vasile. Vă îmbrățișăm pe toți cu dragoste și vă dorim să aveți ani mulți și binecuvântați. Amin”

 

(Diac. Teodor Marcu)

(Foto credit: Mitropolia Olteniei / Stanciu Ionuț)