Praznicul împărătesc „Botezul Domnului” și slujba de sfințire a apei la Craiova

Evenimente

În ziua de 6 ianuarie 2021, pentru praznicul „Botezul Domnului”, cunoscut în popor sub denumirea de Bobotează sau Dumnezeiasca Arătare, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană „Sf. Mare Mc. Dumitru” din Craiova. A urmat Slujba de sfințire a apei, iar Înaltpreasfinția Sa, înconjurat de un sobor de diaconi și preoți, a citit Sfânta Evanghelie, precum și rugăciunea de sfințire.

Imediat după Sfânta Liturghie, Părintele Mitropolit Irineu a vorbit despre bucuria praznicului împărătesc „Botezului Domnului Iisus Hristos”. În termeni teologici, această sărbătoare se numește epifanie sau teofanie. Din această perspectivă, arătarea Sfintei Treimi la râul Iordan ne vestește lucrarea Fiului de a ne face fii ai Tatălui ceresc: „Cu voia Tatălui ceresc, cu ajutorul Mântuitorului Iisus Hristos și cu puterea Sfântului Duh, am ajuns și la acest praznic dumnezeiesc al Botezului Domnului. Această sărbătoare are o mulțime de semnificații duhovnicești, de o importanță covârșitoare pentru viața și mântuirea noastră. Dacă Fiul lui Dumnezeu nu ar fi luat trupul nostru, noi nu am fi putut fi mântuiți, adică izbăviți din robia vrăjmașului, din moarte și din stricăciune. Botezul Mântuitorului Iisus Hristos arată că Fiul lui Dumnezeu este deoființă cu Tatăl și cu Duhul Sfânt. De aceea sărbătoarea de astăzi se numește epifanie”.

În Biserica Ortodoxă, momentul primirii botezului este unul foarte important pentru mântuirea noastră. Înainte de Înălțarea cu trupul la cer, Iisus Hristos a lăsat poruncă Sfinților Apostoli de a propovădui Evanghelia și de a boteza în numele Sfintei Treimi: „Atunci când ne botezăm în numele Preasfintei Treimi, suntem pătrunși de puterea lui Dumnezeu, iar Duhul Sfânt locuiește în noi. Prin botez, Iisus Hristos ne arată că este Fiul Tatălui ceresc. Pogorârea Sfântului Duh se face de data aceasta în mod vizibil, pentru a ne arăta că Se odihnește permanent în persoana Mântuitorului Iisus Hristos. Trebuie să avem întotdeauna în inimă și minte că ne-am botezat în numele Preasfintei Treimi, că suntem copii ai Tatălui ceresc, în iubirea jertfelnică a Mântuitorului Iisus Hristos și în dragostea Sfântului Duh”.

În continuare, ÎPS Irineu a vorbit despre apa sfințită, ca semn al lucrării Sfântului Duh în viața omului și a creației zidite de Dumnezeu: „Astăzi sfințim și apele pentru că Duhul Sfânt sfințește nu numai omul, ci și întreaga creație și zidire. Duhul lui Dumnezeu a fost de la început peste creație, așa cum citim în cartea Facerii. Duhul sfințește apele ca noi să primim această apă binecuvântată, semn al prezenței dumnezeiești”.

Îndemnul de final a fost acela de a consuma apa sfințită prin mâinile episcopului sau ale preotului, după rânduiala Bisericii Ortodoxe: „Să primim cu multă credință și dragoste această apă sfințită ca semn al prezenței Duhului Sfânt în viața noastră. Să facă bunul Dumnezeu ca această sărbătoare să fie binecuvântată și să ne ferească de bolile aducătoare de moarte, pentru că apa sfințită este mai de folos decât oricare medicament, dacă se ia cu credință, cu evlavie și cu frică de Dumnezeu. Amin”.

(Diac. Teodor Marcu)