Concursul Național Catehetic „Biserica – familia românilor de pretutindeni”, lansat în Arhiepiscopia Craiovei

Evenimente

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, în ziua de miercuri, 20 ianuarie 2021, a fost lansat în Arhiepiscopia Craiovei Concursul Național Catehetic „Biserica – familia românilor de pretutindeni”.

Evenimentul a avut loc la sediul Protoieriei Craiova Sud, unde au fost prezenţi  preoţii responsabili cu cateheza parohială, care vor identifica preoții și parohiile pentru a fi implicate în concurs. Alături de aceştia s-au aflat Pr. Protoiereu Vulcănescu Grigore, Pr. Consilier Dr. Sorescu Gabriel și Diac. Inspector Teodor Marcu, din partea Sectorului de Învăţământ, Activităţi cu Tineretul și de Catehizare al Arhiepiscopiei Craiovei.

Concursul Național Catehetic „Biserica – familia românilor de pretutindeni” se desfășoară la nivelul Patriarhiei Române cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, şi este organizat în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, în perioada ianuarie – august 2021, cu ocazia Anului omagial al pastorației românilor din afara României. În Arhiepiscopia Craiovei, conceptul concursului a fost transmis prin protoierii, pentru a organiza etapa de selecție a parohiilor care vor organiza activitățile în conformitate cu conceptul concursului.

„Concursul se adresează elevilor din învățământul preuniversitar, implicați în grupurile de cateheză parohială, sub coordonarea preotului și a profesorilor de religie sau de alte discipline. Tinerii vor realiza un proiect având caracter filantropic, prin colaborarea cu alți tineri din parohii românești din diaspora. Așteptăm lansarea concursului și în cadrul celorlalte protoierii din Arhiepiscopia Craiovei, respectând calendarul propus de inițiatori. Ne dorim, la fel ca în anii trecuți, ca Arhiepiscopia Craiovei să aibă reprezentanți la ceremonia de premiere la nivel național, ținând cont de posibilitățile de organizare de anul acesta”, a subliniat Diac. Teodor Marcu.

Din punctul de vedere al evaluării, vor fi organizate 2 etape, la nivelul fiecărei protoierii, iar apoi la nivelul eparhial, urmând ca la începutul lunii mai să fie transmise către Sectorul Teologic-educațional al Patriarhiei Române listele cu proiectele câștigătoare. O noutate în acest concurs o reprezintă implicarea parohiilor din diaspora. Premierea elevilor câştigători la nivel naţional va avea loc în data de 21 mai 2021. În luna august, după finalizarea activităților, va fi realizată o întâlnire a tinerilor și a coordonatorilor, cu ocazia Duminicii migranților români.

Gabriela Firu