Seminarul Teologic “Sfântul Grigorie Teologul” l-a prăznuit luni, 25 ianuarie 2021, pe Sfântul Grigorie Teologul, Ocrotitorul acestui așezământ. Cadrele didactice, credincioși și elevi ai acestui așezământ l-au sărbătorit pe Sfântul Grigorie în mod deosebit, fiind săvârșită slujba Sfintei Liturghii de către un sobor de preoți și diaconi. Din partea Arhiepiscopiei Craiovei a participat la săvârșirea Sfintei Liturghii Pr. Dr. Gabriel Sorescu, Consilier în cadrul Sectorului de Învățământ, Catehizare și Activități cu Tineretul. Alături de cadrele didactice s-a aflat Prof. Dr. Iuliana Gheorghe, inspector la disciplina Religie din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Dolj. La finalul sfintei slujbe a fost săvârșită rânduiala Parastasului pentru pomenirea tuturor celor adormiți întru Domnul: elevi, profesori sau ctitori ai seminarului teologic.
În continuare, părintele consilier Gabriel Sorescu a transmis mesajul de binecuvântare din partea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei.
Unul dintre marii poeți creștini
În cuvântul de învățătură, Pr. Dr. Ionuț Pătularu, directorul Seminarului Teologic din Craiova, a vorbit despre viața Sfântului Grigorie Teologul.
,,Astăzi este o zi de sărbătoare, este o zi nobilă, o zi care rămâne încrustată în istoria Seminarului nostru Teologic, Sfântul Grigorie Teologul de aici, de la Craiova. S-a născut în anul 329, într-o localitate pe lângă Nazians, în Asia Mică, într-o familie cu totul excepţională. Părinţii săi, mai înainte de a trece la creştinism, de a se călugări, se numeau Avraam şi Sara. Tatăl său avea rădăcini evreieşti, iar mama sa era de o credinţa cu totul specială, iar ea se pare că a îndreptat pe soţul său pe paşii credinţei şi ajunge la un moment dat să fie Episcopul de Nazians, bătrânul Grigorie, care o să vedeţi că moare târziu, la aproape 100 de ani. Mama sa l-a făgăduit pe fiul său lui Dumnezeu încă din pântece, pentru că nu avea copii. Sfântul Grigorie își desăvârsește studiile teologice și profane în marile Cetăți ale Antichității. Învață prima dată la Nazians, apoi la Cezareea Capadocia. La Atena a învățat aproape 9 ani, până în 357. Sfinții Părinți, acești mari teologi, aveau nu numai studii teologice, ci ei știau foarte bine greaca, latina, retorica, filosofia. Sfântul Grigorie Teologul este toată viața sa un dor nestăpânit de Biserica lui Iisus Hristos și un dor față de părinții săi și față de responsabilitatea față de tatăl său și de mama sa. Sfântul Grigorie Teologul este cel mai mare teolog care a dezbătut și a lămurit Trinitatea, Dogma Sfintei Treimi. Sfântul Grigorie Teologul a avut o relație specială cu Împăratul Teodosie cel Mare care și-a dat seama de valoarea sa spirituală și chiar la un moment dat i-a dăruit pentru un an de zile demnitatea de Patriarh al Constantinopolului. Aș aminti faptul că Sfântul Grigorie Teologul este unul dintre marii poeți creștini”, a subliniat pr. Dr. Ionuț Pătularu, directorul Seminarului Teologic.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, începând cu orele 17, elevii Seminarului au participat la o serbare online, organizată de către conducerea așezământului teologic, cu participarea profesorilor și a invitaților oficiali din partea ISJ Dolj și a Arhiepiscopiei Craiovei.
Gabriela Firu