Slujire arhierească în Catedrala Mitropolitană din Craiova

Evenimente

Marți, 2 februarie 2021, Înaltpreasfințitul Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit Sfânta Liturghie, cu ocazia praznicului împărătesc „Întâmpinarea Domnului”. Slujba a avut loc în Catedrala Mitropolitană „Sf. Mare Mc. Dumitru” din Craiova, cu participarea unui sobor de preoți și diaconi.

Pericopa evanghelică a fost citită din Evanghelia după Luca, capitolul 2, versetele 22-40. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Iordache Florin a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Teasc, din Protoieria Craiova Sud, județul Dolj, iar tânărul Spătaru Gabriel Ionuț a fost hirotonit în treapta de diacon.

În cuvântul de învățătură, Părintele Mitropolit Irineu a vorbit mai întâi despre istoricul sărbătorii „Întâmpinarea Domnului” și despre rolul dreptului Simeon. Din Sfânta Tradiție, cunoaștem că acesta era înaintat în vârstă și legat să nu moară până ce nu va primi în brațe pe pruncul fecioarei, conform profeției de la Isaia, capitolul 7, versetul 14. Numele sărbătorii vine de la această așteptare și întâmpinare a pruncului Iisus de către Simeon în Templul din Ierusalim.

În partea doua a predicii, ÎPS Irineu a explicat câteva elemente teologice ale evenimentului prăznuit, amintind de legătura dintre nașterea după trup a Domnului, de aducerea la templu, de răstignirea pe cruce, culminată cu Sfânta Înviere: „Sărbătoarea de astăzi are un conținut teologic. Dreptul Simeon este prooroc pentru că vorbește despre pruncul Iisus ca Mântuitor al lumii. De asemenea, se adresează Născătoarei de Dumnezeu și îi destăinuie momentul răstignirii Mântuitorului Iisus Hristos. Jertfa Sa pe cruce este răscumpărătoare pentru toți oamenii din lumea aceasta. Bucuria Învierii trece prin suferință. Aceasta este vocația noastră ca să trecem din lumea aceasta și să ajungem în Împărăția lui Dumnezeu”.

În a treia parte a cuvântului, Înaltpreafinția Sa a subliniat că în Sfânta Biserică omul este întâmpinat și ajutat pentru a ajunge în Împărăția cerurilor, însă avem nevoie de participare conștientă la actul mântuirii: „Întâmpinarea Domnului” este o sărbătoare pentru fiecare dintre noi pentru că cel care vine la biserică este întâmpinat de Mântuitorul Hristos. Totodată, aici ne așteaptă și Maica Domnului, cea care ne primește întotdeauna și ne învață să ascultăm de Fiul său. De asemenea, toți sfinții ne întâmpină pentru că acolo unde este Împăratul este și suita Sa. Să ne deschidem larg inimile ca să-L întâmpinăm pe Mântuitorul Hristos și să-L primim duhovnicește în brațele noastre, să-L așezăm în sufletele noastre și să-L rugăm întotdeauna ca să ne fie Părinte ocrotitor și mijlocitor înaintea Tatălui ceresc pentru mântuirea sufletelor noastre”.

(Diac. Teodor Marcu)