Centrul de zi pentru copii „Sfântul Nicolae” din Filiaşi al Asociaţiei Vasiliada continuă în acest an activităţile educaţionale, recreative şi de socializare pentru 20 de copii care provin din familii dezavantajate social. Astfel, beneficiarii participă la acţiuni coordonate de specialişti, acestea desfăşurându-se cu respectarea măsurilor sanitare în vigoare. Pe lângă sprijinul în efectuarea temelor şcolare şi o serie de activităţi cu rol educativ, Centrul de zi din Filiaşi derulează şi anul acesta proiectul “Legea 34/1998”. Printre serviciile oferite sunt cele de consiliere psihologică, terapie de recuperare, precum şi activităţi de socializare şi de petrecere a timpului liber. „Deconectarea copiilor din mediul online este esenţială, mai ales în contextual actual, astfel că am pus mare accent pe implicarea copiilor în activităţi de socializare, de comunicare, recreative. Copiii au manifestat interes şi curiozitate în toate aceste activităţi cu rol în principal în dezvoltarea abilităţilor de relaţionare, de comunicare verbală şi nonverbală, de formare a spiritului de echipă, al spiritului competiţional. Am pus la dispoziţia celor mici jocuri variate, de la cele desfăşurate în aer liber, sportive, la cele de stimulare a gândirii logice, memoriei, jocuri de cuvinte, jocuri care evidenţiază capacitatea copilului de a comunica, de a-şi prezenta coerent o opinie vizavi de un subiect dat, de a face propria analiză şi de a o exprima liber”, a subliniat Alexandra Vopsitoru, coordonatorul Centrului pentru copii „Sfântul Nicolae”.
Ateliere de terapie ocupaţională
Alte activităţi la care copiii iau parte în mod frecvent sunt atelierele de terapie ocupaţională, care includ ateliere de creaţie, de pictură, desen, ateliere handmade, care au drept scop dezvoltarea imaginaţiei, creaţiei şi abilităţilor practice. Specialiştii sunt sprijiniţi în aceste activităţi de mai mulţi voluntari, „care se dăruiesc şi care pun suflet în tot ceea ce fac alături de noi, pentru copii. Am promovat şi am susţinut voluntariatul ca fiind important atât pentru cei care se implică, în calitate de voluntari, pentru că astfel ei devin mai responsabili, mai atenţi la cei din jurul lor, empatici, ci în egală măsură pentru beneficiari, pentru că primesc, pe lângă aceste servicii, multă dragoste”, a adăugat Alexandra Vopsitoru.
Centrul de zi pentru copii din Filiaşi a încheiat parteneriate cu mai multe instituţii din judeţ, printre care Şcoala Gimnazială Filiaşi, Poliţia Oraşului Filiaşi, Primăria Oraşului Filiaşi şi Biserica „Sfânta Treime” – Valea Fântânilor.
Gabriela Firu