Grup parohial de tineri, în cadrul Parohiei „Sfinţii Martiri Brâncoveni”

Evenimente

În cadrul Parohiei „Sfinţii Martiri Brâncoveni” funcţionează, de o jumătate de an, un Grup parohial de tineri dornici să se implice în activităţi social-filantropice şi să ia parte la întâlniri tematice, coordonate de părintele Cosmin Dorobăţ, parohul Bisericii. Grupul parohial „Tinerii Brâncoveni” a fost înfiinţat în luna septembrie a anuluii 2020, în cadrul Proiectului “Lumină din Lumină” al Arhiepiscopiei Craiovei. Părintele Dorobăţ povesteşte că ideea unui astfel de grup a apărut în urmă cu mai mulţi ani, când, preot fiind în localitatea Padea din judeţul Dolj, a observat dorinţa tinerilor de a-i fi aproape în acţiunile sale pentru comunitate. „Necesitatea unui grup de tineri există în fiecare comunitate parohială. Ideea aceasta este mai veche, de când slujeam ca preot în satul Padea. Acolo, un mic grup de tineri m-au sprijinit să răspândesc Cuvântul Evangheliei Domnului celor care, din varii motive, nu puteau ajunge duminica la slujbe. Astfel că tinerii împărţeau un plian numit «Foaia Duminicală» tuturor locuitorilor satului, pliant în care se găsea textul Evangheliei duminicii respective, precum şi câteva idei principale din cuvântul de învăţătură. În Craiova, gândul înfiinţării unui grup de tineri mi-a fost reînviat odată cu participarea la proiectul «Lumină din Lumină» al Arhiepiscopiei Craiovei, iniţiat de părintele Gabriel Sorescu, Consilier Eparhial în cadrul Sectorului de Tineret, Activităţi cu Tineretul şi de Catehizare”, a subliniat părintele Cosmin Dorobăţ.

Acţiuni cu rol caritabil

Ideea s-a concretizat destul de repede, pentru că în cadrul Parohiei a găsit tineri şi copii care au îmbrăţişat cu dragoste acest proiect de suflet, menit să îi ajute pe ei şi pe cei din jur. „În fiecare duminică, după Sfânta Liturghie, purtăm discuţii pe diferite teme de interes pentru tineri. Ei găsesc răspunsuri la întrebări pe care le au, relaţionează, dau naştere altor teme de dezbatere şi astfel ajungem să stârnim curiozităţi şi să exploatăm teme de actualitate, cât şi teme teologice, din care ei să poată extrage o morală. Aceste dialoguri îi ajută să devină oameni verticali şi demni în societate. Şi, pentru că întâlnirile sunt gândite să se desfăşoare într-o atmosferă relaxată, deschisă, propice încurajării dialogului, desfăşurăm şi jocuri de energizare, de cunoaştere sau de sudare a legăturilor dintre membrii grupului. În trecut ne-am bucurat şi de plimbări cu bicicleta, în parc, de jocuri de badmington, am organizat acţiuni cu rol caritabil şi ne pregătim pentru o nouă activitate, cu prilejul sărbătorii Mărţişorului. Am reuşit totodată să ne întâlnim şi să schimbăm păreri, să împărtăşim experienţe şi cu membrii altor grupuri, precum Grupul parohial «Tinerii Maicii Domnului», coordonat de pr. Mihail Scorbură, ceea ce ne-a fost de un real folos”, a adăugat părintele Cosmin Dorobăţ, coordonatorul Grupului parohial „Tinerii Brâncoveni” din Craiova.

Părintele apreciază implicarea tinerilor în aceste activităţi şi, deşi contextul social este dificil, reuşesc să împlinească multe dintre proiecte, cu respectarea măsurilor sanitare impuse în pandemie. Părintele aminteşte totodată de faptul că întreaga comunitate a manifestat deschidere faţă de înfiinţarea acestui grup de tineri, iar enoriaşii au aplaudat această iniţiativă şi îi încurajează în tot acest demers.  „Ocrotitorii Parohiei şi ai Bisericii noastre sunt Sfinţii Martiri Brâncoveni. În afară de Marele Constantin Brâncoveanu, toţi ceilalţi au fost tineri, au fost copii, care au înţeles că, mai presus de toate, chiar şi de viaţa noastră scurtă pe pământ, stă dragostea şi credinţa în Hristos. Tinerii din ziua de astăzi nu mai sunt chemaţi să renunţe la viaţa lor pentru Hristos, dar au înţeles că merită să renunţi sau să te fereşti de viaţa trăită în păcat, pentru dragostea şi credinţa în Hristos, întocmai ca tinerii brâncoveni”, a conchis părintele paroh Cosmin Dorobăţ, coordonatorul Grupului parohial „Tinerii Brâncoveni” din Craiova.

Gabriela Firu