Tinerii, implicaţi în activităţi la Parohia „Sfântul Nicolae” din Calafat

Evenimente

La Parohia „Sfântul Nicolae” din municipiul Calafat, mai mulţi copii şi tineri se reunesc săptămânal pentru activităţi, în cadrul Grupului Parohial „Tinerii Independenţi”, coordonat de părintele Roman Alexandru – Anghel. Denumirea grupului vine, după cum mărturiseşte părintele Roman, de la faptul că Biserica mai este cunoscută sub denumirea de Catedrala Independenţei.

Grupul Parohial „Tinerii Independenţi” s-a format în cadrul proiectului „Lumină din Lumină”, iniţiat de Sectorul Învăţământ, Activităţi cu Tineretul şi Catehizare al Arhiepiscopiei Craiovei. Părintele Roman povesteşte că dintotdeauna şi-a dorit să aibă la slujbă mulţi tineri şi că Proiectul Arhiepiscopiei l-a ajutat în această direcţie. „Sunt de patru ani jumătate preot la Parohia «Sfântul Nicolae» din Calafat, iar înainte de a deveni preot, a fost o dorinţă a mea şi L-am rugat pe Dumnezeu ca, atunci când voi fi preot, să am mereu la slujbă tineri, să fie biserica plină de copii şi tineri. Datorită acestui proiect, «Lumină din Lumină», desfăşurat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Irineu, la iniţiativa părintelui consilier Gabriel Sorescu, am prins curaj, am învăţat cum să îi apropii pe tineri de biserică. Nu am dorit să fiu un pedagog, ci să mă împrietenesc cu ei, să le fiu plăcut, ei să fie degajaţi. În timp, ei s-au apropiat aşa de Biserică şi de acest grup, şi un pas înainte a fost să îi invite şi pe prietenii lor la aceste activităţi”, a subliniat părintele Roman Alexandru.

Întâlniri tematice şi ateliere de creaţie

Părintele vorbeşte despre prietenie şi solidaritate în cadrul grupului parohial, pentru că astfel s-au format, au rezistat perioadei actuale dificile şi şi-au propus să dezvolte proiectele începute. Activităţile se desfăşoară în fiecare duminică, după Sfânta Liturghie, prilej cu care tinerii iau parte la întâlniri tematice, ateliere de creaţie precum cusătură pe etamină, însă sunt implicaţi totodată şi în activităţi recreative, precum cele sportive, de relaxare. „I-am rugat pe fiecare în parte ca, atunci când au câte o problemă, să îmi spună, ca să încercăm să găsim o soluţie, să o rezolvăm. Noi suntem ca o familie la Parohia «Sfântul Nicolae» din Calafat, colaborăm foarte frumos cu ceilalţi profesori de religie, printre care profesorul de religie Moţăţăeanu Andrei, profesor la Şcoala Gimnazială Nr. 3 din Băileşti, cu preotul paroh Adrian Micu, care este în prima linie în privinţa sprijinirii grupului şi care cunoaşte foarte bine toţi aceşti copii şi familiile lor, fiind dăruit în ceea ce face pentru semeni. De un mare ajutor ne-a fost totodată doamna Carauleanu Marinela, referent la Casa de Cultură şi Muzeul Satului Calafat. Bucuria este că noi avem încontinuu activităţi şi realizări, nu ne oprim. I-am rugat pe tineri ca, pe viitor, când vor merge la facultate într-o altă localitate, să îşi aducă aminte de activităţile noastre. În acest sens le-am dat, la finalul claselor a VIII-a si a XII-a, cate o diplomă. Le-am spus să îşi aducă aminte de noi, să arate diplomele şi copiilor lor şi să îi aducă la biserică”, a conchis părintele Alexandru Roman.

Gabriela Firu