Conferința online: „Țările Române în secolul XIX. 200 de ani de la Revoluția lui Tudor Vladimirescu”, pentru elevii Liceului Teologic din Târgu-Jiu

Evenimente

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, în ziua de 10 martie 2021, a avut loc conferința cu tema „Țările Române în secolul XIX. 200 de ani de la Revoluția lui Tudor Vladimirescu”, organizată de Liceul Teologic „Sfântul Nicodim” din Târgu-Jiu, în parteneriat cu Catedrala Mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova.

Conferința deschide o serie de activități prevăzute în protocolul de colaborare încheiat între Liceul Teologic, prin Sectorul de Învățământ, Activități cu Tineretul și de Catehizare al Arhiepiscopiei Craiovei, cu Catedrala Mitropolitană din Craiova. Activitatea a fost coordonată și moderată de către Arhid. Prof. Dr. Nicușor Lăzărică, cu sprijinul părinților directori ai Liceului Teologic: Pr. Prof. Anghel Nicolae Păunescu și Pr. Prof. Cristinel Raica.

Conferința a avut loc în mediul online, elevii și cadrele didactice implicate având posibilitatea de a asculta pe Părintele Arhimandrit Vladimir Dărângă, Marele Eclesiarh al Catedralei Mitropolitane. Alături de elevi au fost prezenți și ceilalți membri ai echipei de organizare: Pr. Prof. Pădureanu Ionuț, Pr. Prof. Bordeiași Ionuț, Prof. Dumitru Bărăscu, Prof. Cristina Buzducea, precum și alte cadre didactice interesate de subiectul abordat. În cadrul întâlnirii au mai luat cuvântul Diac. Inspector Adrian Lupu, care a transmis elevilor și cadrelor didactice cuvântul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, și Pr. Prof. Cristinel Raica, directorul adjunct al Liceului Teologic.

În prima parte a conferinței, Părintele Eclesiarh a vorbit despre circumstanțele sociale, politice și istorice ce au dus la izbucnirea Revoluției lui Tudor Vladimirescu precum și despre consecințele pe cara aceasta le-a avut asupra dezvoltării Țării Românești. De asemenea, s-a discutat și despre relația lui Tudor Vladimirescu cu episcopul Ilarion al Argeșului precum și despre apariția frumoasei cântări, ce dăinuie până azi, „Mugur, mugurel”. Între altele, s-a mai amintit și despre relația lui Tudor cu Mânăstirea Tismana. În partea a doua, participanții au adresat diferite întrebări invitatului despre caracteristicile sociale dar mai ales bisericești ce au marcat secolul al XIX-lea.

(Arhid. Prof. Nicușor Lăzărică)